Matkapäiväkirja Kööpenhaminasta (osa 2)

Ke 12.11.

KeskiviikkoxVierailimme tänään kolmella kampuksella. Aamulla Pustervigin vanhassa sokkeloisessa rakennuksessa ydinkeskustassa, jossa opiskelijoilla ja henkilökunnalla oli yhteinen työskentelytila. Opiskelijoille apu on lähellä ja henkilökunta tietää ”what’s going on” – molemmat ovat tyytyväisiä ratkaisuun.

Keskustelunaiheena oli e-oppiminen. Metropolitanissa kirjasto tuottaa videoita yhdessä viestinnän kanssa ja ohjaa tiedonhankintaa LibGuidesien avulla. Suomessa Metropolia-ammattikorkeakoulussa on myös LibGuidesit käytössä, alakohtaisten lisäksi opas kirjaston opetustarjontaan. Espanjan Universidad de Cantabrianssa tuotettiin videoita, muilla toiminta oli alussa. Kesken keskustelun ulkoa kuului rummutusta. Vartijat marssivat ikkunan alta vahdinvaihtoon. Sopiva aikamerkki tanskalaisille meheville lounasvoileiville.

Metrolla Frederiksbergin alueelle, pikakurkistus opetusalan pieneen kirjastoon, sitten sosiaalialan kirjastoon. Iltapäivän aiheena oli tutkijapalvelut, uusi aluevaltaus Metropolitanin kirjastolle ja ajankohtainen myös muille. Palveluun kuuluu mm. henkilökohtainen ohjaus ”book a librarian”, viitteidenhallintaa ja tutkimustoiminnan portaalin UCVidenin oman korkeakoulun osalta. Latvialainen kollega Vilnan teknisestä yliopistosta kertoi, että heillä väitöskirjat ovat pääasiallisesti painettuja.

Keskiviikko2

Päivän tietopläjäys oli niin valtava, että päätimme Hellevin kanssa lepuuttaa aivojamme taidemuseossa. Tanskalaiseen mentaliteettiin kuuluu, että taide kuuluu kaikille – vapaa sisäänpääsy ja mahdollisuus ladata verkkosivuilta taulujen kuvia, ”sharing is caring”.

Keskiviikko3

 

Torstai 13.11.

Päivän aikana bongasimme kirjastoja tahallisesti ja tahattomasti. Christianhavenissa lähikirjasto sijaitsi kerrostalon yhdessä kerroksessa sulautuneena toimintaympäristöönsä. Kirjastossa luotiin persoonallisuutta oivaltavilla yksityiskohdilla.

Torstai2

Kansalliskirjasto, Black Diamond on rakennuksena vaikuttava. Pysyvässä näyttelyssä, yhdistetään venäläisen modernin taitelijan Andrey Bartenevin tuotosta ja näytteitä kuuluisuuksien teksteistä, mm. H.C. Andersen, Rosseau, Kierkegaard, Ibsen, Nietzsche, Gandhi. Käsinkirjoitetuista tekstistä välittyy voimaa ja persoonaa.

Torstai3

Torstai4Tarvoimme tihkusateessa hallintorakennusten ohi, tietysti pyörämeren takaa ikkunoista näkyi ’Det administrative Bibliotek’. Kävelykadun varrella oli yliopiston kirjasto. Emme enää yllättyneet, kun etsimme posti- ja telemuseosta kahvilaa ja löysimme kirjaston. Henkilökunta kertoi, että kirjaston puhelinluettelot vuodesta 1850 alkaen ovat sukututkijoiden ahkerassa käytössä. Jälleen esimerkki kirjaston elävästä sulautumisesta toimintaympäristöönsä.

Illalla henkilökuntavaihdossa olevat kokoontuivat illalliselle verkostoitumaan vapaamuotoisesti. Ja ravintolan naistenhuoneessa kirjat olivat kynttilän vieressä sisustuselementtinä.

 

Perjantai 14.11.

PerjantaiLuulisi, että pyörilijät muistaisivat ratsiapaikan. Jo kolmantena aamuna poliisit sakottivat samalla sillalla. Kaikille yhteisenä päivänä pohdimme innovointia ja teimme käytännön harjoituksia. Hyvä neuvo on: jos jokin asia ärsyttää, mieti miten voit tehdä asiat paremmin. Oma asenne ja toimeen tarttuminen aikaansaa muutosta.

Välitöntä palautetta viikosta annettiin luovasti. Osallistujat kahteen riviin, siirtyminen puolelta toiselle sen mukaan onko samaa vai eri mieltä esitetyistä väitteistä. Hyvästelin uusia tuttavuuksia, ja norjalaisen kanssa sovimme maiden välisestä Lync-kokouksen kokeilusta.

Viikko huipentui Tivolin joulukauden avajaisiin ja Ben Sidranin klubikeikkaan Jazzhus Montmartessa. Ensi viikolla paluu arkeen. Aion suositella Laurea-kirjastossa kaikille Erasmus henkilökunnan vaihtoviikkoa.

 

Kaisa Puttonen

 


Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.