Lukemista kännykkään

Sunnuntain 14.3. Hesarissa oli Petteri Tuohisen juttu ’Kännykkäkirjallisuus menestyy Kiinassa’. Siis ei erillisiä e-kirjojen lukulaitteita, luettava suoraan verkosta kännykkään. Jutun mukaan luettavaa halutaan mm. ajankuluksi odottaessa tai työmatkoilla. Siis pokkari kioskilta -ajattelu nykyaikaistettuna. Toinen vanha juttu uudessa muodossa on tekstit jatkokertomuksina. Jo Charles Dickens 1800-luvun lopulla lisäsi lehtien myyntiä kirjoittamalla pätkän kerrallaan lehtiin (siksi kirjojen luvut loppuvat siten, että on pakko jatkaa). Kiinassa voi ladata kännykkään esim. fantasiakirjaa luku kerrallaan kustantajan sivuilta. Pakko käydä sivustolla uudestaan, jotta saa tietää mitä tapahtuu.

Ovatko bibliofiilit toisenlaisia tulevaisuudessa?

Onko tilanne 10 vuoden kuluttua se, että opiskelijat lataavat kännykkäänsä luvun kerrallaan kurssin taustamateriaalista? Vai käytetäänkö Kindleä tai muuta vastaavaa e-kirjojen lukulaitetta, ehkä sellaista joka muistuttaa sähköistä paperia? Etsitäänkö e-kirjoja suoraan vapaasta verkosta tai ainoastaan käyttöoikeuksien perusteella tietokannoista? Onko e-maailman elämänkaari yllättäen päättynyt ja paperille painettu arvossaan?

Kirjaston palveluiden pitäisi olla ajan hermolla jatkuvasti. Joudumme miettimään ja ennakoimaan tulevia trendejä, jotta voimme tarjota käyttäjille oikeassa muodossa laadukkaasti kerättyjä tietoresursseja. Kokonaisuuksien rakentaminen ei käy käden käänteessä, joten päätökset on tehtävä pitkällä tähtäimellä. On siinä meille haastetta!

On muoto mikä tahansa, pergamentti tai bittijono, kirja ei häviä. Kirja symbolisoi tietoa, faktaa, viihdettä, ajankulua, ilmaisua, osaamista. Ihmisillä on aina ollut tarve tehdä merkkejä, joista heidän historiansa, aikaansaannoksensa ja ajatuksensa muistetaan. Halusimme tai emme, digitaalinen muoto jyrää tällä hetkellä. Jutussa oli, että Kiinassa digikirjallisuuden osuus lukemisesta on jo 60 %. Digisuuntaukseen on uskominen, olihan paperinvalmistuksen taitokin Kiinasta peräisin ja levisi sieltä muualle maailmaan.

Jutusta Hesarin verkkosivuilla


3 thoughts on “Lukemista kännykkään

  1. Kännykällä on toistaiseksi vielä aika nihkeä selata edes Hesaria… iPadia odotellessa.

  2. Minä olen lukenut kännykällä sekä pdf-muodossa että www:stä aika paljon kevyttä kirjallisuutta, mm. kaikki Lovecraftit. Eihän se mikään maailman miellyttävin media ole, mutta minkä ruudun koossa häviää, käytännöllisyydessä voittaa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s