Hyvää Pyhän Patrickin päivää

Legendan mukaan pyhä Patrick käytti kolmilehtistä apilaa vertauskuvana opettaessaan käännytettävilleen pyhää kolminaisuutta

17. maaliskuuta vietetään Pyhän Patrickin päivää ympäri maailmaa.  Ajattelin kirjoittaa muutaman sanan aiheesta, koska ko. päivän vietosta on tullut maailmanlaajuinen tapahtuma viime vuosina, onhan se ulottunut jopa Suomeen asti 🙂

Vaikka Pyhä Patrick onkin Irlannin kansallispyhimys niin Pyhän Patrickin päivän juhlallisuudet ovat suurimmat Yhdysvalloissa, Kanadassa ja Australiassa, jossa on paljon irlantilaistaustaisia siirtolaisia.

Kuka oli Pyhä Patrick?

Pyhää Patrickia pidetään kristinuskon tuojana Irlantiin. Hän eli 400- luvulla, mutta hän oli alun perin Englannista kotoisin. Ainoa faktuaalinen tietomme hänestä on peräisin hänen omista kirjoituksistaan, joita on säilynyt 400- luvun lopulta. Hänen kaksi  kirjettään ovat varhaisimmat kirjoitukset mitä Irlannista on säilynyt. Kirjoituksissaan hän kertoo  jonkin verran itsestään ja sen takia tiedämme mm. että hänet ryöstettiin orjaksi nuorena poikana ja tämän takia hän joutui Irlantiin monien muiden vankien kanssa.

Pyhän Patrickin päivä 17. maaliskuuta

Pyhän Patrickin päivää juhlitaan 17. maaliskuuta, koska perimätiedon mukaan hän kuoli tuona päivänä (mahdollisesti vuonna 493). Suurin Pyhän Patrickin juhla pidetään New Yorkissa. Tärkeä osa juhlintaa on Pyhän Patrickin päivän paraati. Päivää juhlitaan myös mm. Chicagossa, Bostonissa, Philadelphiassa ja Savannahissa. Yhdysvaltojen ulkopuolella päivää juhlitaan myös Japanissa, Singaporessa, Venäjällä ja myös pienimuotoisesti Suomessa irkkupubeissa.

Pyhän Patrickin päivän vietolla ovat pitkät perinteet, sillä ensimmäinen Pyhän Patrickin päivän paraati järjestettiin New Yorkissa jo vuonna 1762. Irlannissa kyseinen päivä on julkinen uskonnollinen vapaa päivä. Juhlintaan kuuluu hyvin syöminen ja juominen (erityisesti vihreän oluen juominen) . Päivään liittyy myös pukeutuminen vihreisiin vaatteisiin ja joissain suuremmissa kaupungeissa värjätään myös kaupungin joki vihreäksi Pyhän Patrickin kunniaksi, kuten esimerkiksi  Chicagossa.

Lisätietoa aiheesta löytyy alla olevasta linkistä:

History.com


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s