Onko hoppu – ajanhallinta hukassa?

Kevätlukukausi 2010 alkaa kallistua loppua kohden myös Laureassa. Olemme seuranneet kirjastossa sivusilmällä opiskelijoiden kiireitä: ryhmäraportteja, yksilöraportteja, tenttejä, esitysten valmistelua. Välillä vaaditaan tarkkuutta ja täsmällisyyttä, välillä kekseliästä luovuutta. Lisäksi useat käyvät töissä opintojen ohella ja elämässä pitää olla sitä paljon puhuttua vapaa-aikaakin.

Jo opiskeluaikana olisi syytä opiskella kokonaisuuksien ajanhallintaa, sillä taitoa tarvitaan opiskeluiden jälkeisessä työelämässä. Tulevat asiantuntijat tarvitsevat ajanhallintataitoa, organisointikykyä sekä keskeytyksien ja kaaoksen sietokykyä.

Kiireen- ja ajanhallinnan ajankohtaisuus ilmenee siinä, että kirjamarkkinoilla on tarjolla paljon oppaita aiheesta. Niitä löytyy myös Laurea-kirjastosta.  Hakuvinkki Laurus-tietokannasta:

  • ajankäyttö AND elämänhallinta, hakutyypiksi Komentohaku (AND, OR, NOT)
  • time management, hakutyypiksi Vapaatekstihaku (?)

Voit järjestää kirjalistan lajittelemalla uusimmat ensin ja valitsemalla pikarajauksesta itsellesi sopivan kirjaston.

Aiheen ajankohtaisuus ilmenee myös maailmanlaajuisena trendinä, joka on vastareaktio kiireelle – Slow-ajattelu. Puheissa ja teksteissä vilahtelee lukuisia slow-sanayhdistelmiä: slow food, slow travel, sloe office, slow life…  Ajatuksena ei ole jatkuva etanavauhti vaan hallittu kiireen ja kiireettömyyden tasapaino arjessa. Keravan Laurea-kirjastossa oli viikon ajan tarjolla kahvia ja teetä lehtien lukunurkkauksessa. Opiskelijat malttoivat kiireittensä keskellä istahtaa hetkeksi; sopiva slow-hetki opiskeluun. Lisää aiheesta esim. uraauurtavasta kirjasta Slow – elä hitaamminen (Honoré, 2007).

Jos tunnet eläväsi kulissikiireessä ja touhuat vaikuttaaksesi tärkeältä tai tunnistat itsessäsi kiireholistin piirteitä eli hosut opiskelussa, töissä ja vapaa-ajalla saavuttamatta tavoitteitasi, niin SLOW DOWN! Muista luova laiskuus ja jätä tilaa elämän tarjoamille yllätyksille. Laiskottelu voi olla nykypäivänä jopa extremeä.

Omaa neuvoamme noudattaen lähdemmekin tästä selailemaan ajankäyttöoppaita 🙂

3 thoughts on “Onko hoppu – ajanhallinta hukassa?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s