Kirjojen vapauttamisesta eli bookcrossingista

Laurean Leppävaaran yksikössä on tällä viikolla aloittanut toimintansa kirjojen vaihtohylly, johon opiskelijat ja henkilökunta voivat tuoda omia kirjojaan, joita eivät enää tarvitse. Samoin he voivat myös ottaa hyllystä heitä kiinnostavia kirjoja ja viedä ne kotiinsa luettavaksi. Luettuaan kirjat he voivat palauttaa kirjat hyllyyn tai pitää ne itsellään. Vaihtohyllyn idea perustuu bookcrossing ideaan ja sen takia ajattelinkin kirjoittaa muutaman sanan bookcrossingista.

Mitä on bookcrossing?

Bookcrossing on kansainvälinen kirjojen ”vapautusliike”, jonka toiminta perustuu yhdysvaltalaiseen internetsivustoon BookCrossing.com.

Monesti kirjoja luetaan vain kerran, jonka jälkeen ne jäävät kirjahyllyyn seisomaan tai ne heitetään roskiin tai paperinkeräykseen. Perusajatuksena bookcrossingissa onkin tällaisten kirjojen antaminen toisten, myös aivan tuntemattomien ihmisten luettavaksi.

Kuva: Swan-Scot (Flickr)

Yksinkertaisimmillaan kirjan vapautus tapahtuu jättämällä se julkiselle paikalle kenen tahansa kiinnostuneen poimittavaksi. Bookcrossing-kirjoja jätetään lähinnä erilaisille julkisille paikoille kuten joukkoliikennevälineisiin, kahviloihin, odotushuoneisiin ja julkisiin auloihin. Harrastajat päättävät vapautuspaikan ja -ajankohdan itse ja saattavat keksiä mitä mielikuvituksellisimpia vapautustapoja kirjoilleen. Kirjavapautuksia julkisille paikoille kutsutaan harrastajien kesken villeiksi vapautuksiksi; näiden vapautusten ajatus on se, että kuka tahansa saattaa löytää ja ottaa kirjan. Vapautukset voivat olla myös niin kutsuttuja teemavapautuksia, eli vapautuspaikka tai -ajankohta liittyvät kirjaan jollakin tavalla.

Jos kirjan rekisteröi BookCrossing-sivustolla, sille saa oman kirjaan merkittävän tunnuskoodin (BCID-tunnus), ja juuri tämän kirjan kulkua maailmalla voi jatkossa halutessaan seurata koodin ja sivuston avulla. Sivuston käyttö on maksutonta ja anonyymia. Kirjojen vapauttamisen lisäksi bookcrossingin yhteydessä harrastetaan nykyisin monenlaista kirjoihin ja lukemiseen liittyvää oheistoimintaa, ja kirjoja siirtyy bookcrossing-harrastajien kesken paljon myös suoraan kädestä käteen. Kirjoissa on yleensä merkkitarra, josta käy ilmi, että kyseessä on nimenomaan bookcrossing-kirja, ja usein myös jonkinlainen värikäs tarralappu, jossa lukee esimerkiksi ”vapaa kirja – ota ja lue!”

Kirjan kannessa on usein etiketti tai teksti, jossa selitetään lyhyesti mistä bookcrossingissa on kyse, annetaan internet-osoite BookCrossing.com ja kirjan BCID-tunnuskoodi sekä pyydetään löytäjää käymään sivustolla tekemässä kirjasta merkintä. Merkinnän voi tehdä anonyymisti tai halutessaan liittyä samalla sivuston jäseneksi.

Lähteet:

http://fi.wikipedia.org/wiki/Bookcrossing

http://www.bookcrossing.com/


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s