Ihmisiä suviyössä

Muutama tunnelmallinen kuva AMK-kirjastopäiviltä 9. – 10.6.2010 Savonlinnasta sekä päivillä heränneitä ajatuksia.  Kuvissa kirjastolaisia Savonlinnasta, Hamkista, Laureasta ja Lahdesta. Kuvien kollegat säilyvät nimettöminä hyvän maun ja laadun takaamiseksi.

Kirjasto X.0

Sosiaalisen median työpajassa (Jutta Laino & Niina Viitanen) korostui viestintäsuunnitelman merkitys. Keskeisiä kysymyksiä ovat: Mitä lisäarvoa asiakas saa? Onko Facebook tiedotus-, markkinointi- tai mahdollisesti yhteydenpito- ja palautteenantokanava? Miksi ihmeessä asiakas haluaisi olla kirjaston facebookin fani?  ”Ei laiteta vain lehdistö- ja aukiolotiedotteita pyörimään facebookin tai twitterin päivityksiin non-stoppina.” Kirjastoilla on vielä aika hakusessa tehokas viestintä sosiaalisessa mediassa – ja samaa voi varmasti sanoa myös Laurea-kirjaston kokeiluista facebookissa ja blogissa. Kirjastoblogien sisältö kiinnostaa toisia alan ihmisiä – jos heitäkään – mutta minkälainen sisältö kiinnostaisi asiakkaita?

Sähköiset kirjat – Kauhukuvia vai lisää mahdollisuuksia

Sähköisten kirjojen läpilyönti on lähempänä kuin koskaan. Kirjaston kannalta mielenkiintoisia näkökulmia teknisten haasteiden (etäkäyttö, yhtäaikaiskäytön mahdollistaminen useammalle, toiminta eri käyttöjärjestelmissä ja selaimissa jne.) olivat seuraavat:

1. Tapa lukea on muuttumassa. Kirjoja ei lueta enää kannesta kanteen, vaan kerätään tarpeellinen aineisto ja käytetään sitä eteenpäin. Juha Kämäräinen toi ansiokkaasti keskusteluun mukaan Jannica Heinströmin (2005) ajatuksen erilaisista tiedonhakutavoista ja niihin liittyvistä erilaisista tavoista lukea: Fast surfing, broad scanning and deep diving. Yhä harvemman opiskelijan tiedonhaku- ja lukutapa perustuu syvälukemiseen.

2. Kuka muovittaa sähköisen kirjan? Kirjaston rooli muuttuu lähivuosina, mutta millä tavalla – siihen ei osaa kukaan varsinaisesti vastata. Pessimistit esittävät, että kirjastot lakkaavat kokonaan, optimistit ja realistit näkevät ohjauksen ja tietohuollon merkityksen vain kasvavan tulevaisuudessa.

3.Tekijänoikeuskysymykset ja Open access. Jo nyt kalliita kirjoja voi ladata vertaisverkoista ilmaiseksi, jatkossa varmasti entistä enemmän. Toisaalta yliopistot pyrkivät rinnakkaisjulkaisemisen myötä saamaan entistä suuremman osan tutkijoidensa artikkeleista ilmaiseksi verkosta. Mikä on maksullisen aineiston rooli tulevaisuudessa, jos materiaalia saa – laillisesti tai laittomasti – verkosta jatkossa suoraan ilman maksua?

4. Kirjaston käyttöliittymä vai Google? KDK Kansallinen digitaalinen kirjasto aukeaa asiakaskäyttöön toivottavasti vuonna 2011 ja yhdistää laajasti niin kirjastojen kuin arkistojen ja museoiden tietoaineistot yhteen hakukäyttöliittymään. Ari Rouvarin mukaan KDK mahdollistaa tiedonhaun Googlen avulla niin, että KDK:n käyttöliittymää ei olisi pakko käyttää enää. Jo nyt Googlen avulla on mahdollista hakea erilaisten lisensoitujen tietokantojen aineistoja suoraan. Jäävätkö kirjastokäyttöliittymät tarpeettomiksi?

Keynote speaker Hollannista Eppo van Nispen tot Sevenaer määritteli tulevaisuuden kirjaston tavoitteet sanayhdistelmällä FTS (Fuck the system). Hän käski poistamaan erilaiset kieltokyltit ja tekemään kirjastosta hauskan paikan: Paikan, jonne haluaa tulla. Sitähän me olemme aina yrittäneet, mutta ymmärtääkö asiakas huumorianne ja meidän tapaamme ”to have fun”?  On helppo käskeä ihmisiä taistelemaan systeemiä vastaan, mutta toteutus on toinen asia.

Lopuksi vielä päivien ajatuksia tiivistävä Ismo Leikolan  stand up -pätkä siitä, kuinka herätellä opiskelijoita ja miehiä lukemaan.  Pätkä kertonee jotakin ajastamme ja lukemiseen suhtautumisen muutoksesta.

Lähteet:

Heinström, Jannika 2005: Fast surfers, broad scanners and deep divers as users of information technology – Relating information preferences to personality traits. Proceedings of the American Society for Information Science and Technology 40 2005 (1): 247-254.

Sillanpää, F.E. 1934: Ihmiset suviyössä. Otava.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s