Kirjat vapautetaan tänä syksynä!

Tänä syksynä kirjasto vapauttaa Laurean sisäisen lainauksen. Kirjojen vapautus on vastaus opiskelijoiden Käyttäjäkyselyssä ilmaisemaan kurssikirjapulaan. 1.9.2010 alkaen Laurea-kirjaston oman kokoelman kirjoja voi tilata mistä tahansa Laurean yksiköstä mihin tahansa Laurean yksikköön ilmaiseksi.  Näin koko seitsemästä yksikkökirjastosta koostuvan kirjaston kokoelma on käytössä Laurean kaikilla opiskelijoilla yksiköstä riippumatta ja tenttikirjat riittävät paremmin.


Sisäinen laina = 0 euroa (Liber tarkoittaa latinaksi sekä vapaata että kirjaa)

Aikaisemmin yksiköiden välinen lainaus on maksanut postikulujen hinnan verran eli viisi euroa. Kirjat on täytynyt palauttaa siihen yksikköön, josta ne on lainattu. Tänä syksynä tilanne muuttuu: Laurean opiskelijat voivat tilata toisesta yksiköstä haluamansa kirjan (jos sitä ei ole omassa yksikössä vapaana) ilman maksua. Samoin kirjat voi palauttaa mihin tahansa Laurean kirjastoon. Kokoelma ei muutu kuitenkaan kokonaan kelluvaksi vaan kirjat palautetaan lainauksen jälkeen postitse  siihen kirjastoon, jonka budjetista ne on ostettu.  Ulkopuolisille asiakkaille sisäinen lainaus säilyy maksullisena.

Lähtökohta uudistukselle

Lähtökohta muutokseen on asiakkailta tullut palaute: Kansallisessa ammattikorkeakoulujen käyttäjäkyselyssä on tullut palautetta kurssikirjojen riittävyydestä. Kun kirjastojen budjettia ei tässä taloustilanteessa pystytä kasvattamaan, paras ratkaisu on olemassa olevan kokoelman mahdollisimman tehokas käyttö.

Valtioneuvoston asetus 1230/2009 määrittelee seuraavasti:

Kirjastojen omista kokoelmista annetut paikallislainat ja aineistojen muu paikallinen käyttö, sekä kirjastojen kokoelmaluetteloiden ja avoimien julkaisuarkistojen hakukäyttö ovat maksuttomia.

Tämä on tulkittu Laureassa niin, että sisäisistä lainoista ei enää voida periä maksua.

Logistiikka = Mission Impossible?

Kirjat kulkevat yhä tavallisen postin mukana yksiköiden välillä eikä Laurealla ole omaa kirjalogistiikkaa kuten esim. Helmet-kirjastoilla. Tämän takia sisäisten lainojen saapumiseen menee pari päivää. Kannattaa varautua siihen, että kirjan saapumiseen menee jonkin verran aikaa.


6 thoughts on “Kirjat vapautetaan tänä syksynä!

  1. Upeaa, mutta olisihan Laurealla kaiken edelläkävijänä mahdollisuus hakea partnereita logistiikkaan jos vaikka jossain toteutuisi tuottava ansaintalogiikka tai edes skaalaedut… muuten ratkaisu jota voidaan kutsua innovaatioksi (ainakin sisäiseksi)!!!

 1. Kiitokset onnitteluista 🙂

  Tänä syksynä seurataan tilannetta ja katsotaan, kuinka suuria määriä kirjoja todellisuudessa kulkee yksiköiden välillä. Jospa tosiaan keksitään järkeviä, helpompia ja halpoja toimintamalleja.

 2. ”Ulkopuolisille asiakkaille sisäinen lainaus säilyy maksullisena.”

  Asetuksen tulkinta vähän ontuu. Asetuksessa ei rajata maksutonta paikallislainausta vain omaan väkeen vaan se koskee kaikkia. Jos tulkitaan asetuksen velvoittavan ilmaiseen toimitukseen omalle väelle, sama tulkinta on pakko tehdä myös kaikille muille.

 3. Tiedoksi kyselijöille:

  Keskusteltuamme käytänteistä ja konsultoituamme lakimiestä tilanne on seuraava:
  – Muita kuin Laurean opiskelijoita ja henkilökuntaa olevia asiakkaita on varsin vähän
  – Asetuksen tulkinta tässä tapauksessa ei ole kovin selkeä.

  Laurea-kirjaston päätös asiasta on seuraava: Sisäiset lainat muuttuvat maksuttomiksi myös Laurean opiskelijoiden ja henkilökunnan ulkopuolisille asiakkaille ensi vuoden alusta 1.1.2011.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s