Kirjastonhoitajia kerrakseen – äänestä lempparisi

Mitä sinulle tulee mieleen, kun ajattelet sanaa ”kirjastonhoitaja”? Näetkö mielessäsi harmaan, oksaan kuivunutta oravaa muistuttavan silmälasipäisen kuikulan? Vai kenties salamasilmäisen tiedon vartijan, jonka ainoa intohimo on hyssytellä asiakkaat hiljaiseksi? Nämä lienevät ne kaksi tavallisinta ammattimme edustajan stereotyyppiä, ainakin jos mediaa on uskominen. Mutta on mediassa nähty toisenlaisiakin kirjastonhoitajia – äänestä näistä lempihahmosi.

Voiko ihmisellä pahempaa kohtaloa olla, kuin päätyä naimattomaksi kirjastonhoitajaksi? Ei ainakaan, jos on uskominen Frank Capraa, jonka elokuva Ihmeellinen on elämä on pitkään määritellyt ihmisten mielikuvan aidosta kirjastonhoitajasta. 

Kuvassa Mary Hatch (Donna Reed), josta sittenkin tuli rouva Bailey.

Nämä lohikäärmeet pitävät tehtävänään suojella ihmisiä vääränlaisen tiedon vaaroilta. Tähän kirjastoon kuuluu sensuuri, vakava opiskelu ja rikkumaton hiljaisuus. Toinen hyvin tunnettu esimerkki löytyy Umberto Econ Ruusun nimestä, jossa tiedon vartioinnista tehdään taidetta. 

Kuvassa kirjastonhoitaja DHL:n mainoksesta vuodelta 2006.

Sankareita, onko heitä? No ainakin jos amerikkalaista filmiteollisuutta on uskominen. The Librarian on edennyt jo trilogiaksi, ja neljättä osaa ollaan filmaamassa. Samaan sankarikirjastonhoitaja-kategoriaan voi laskea myös Muumio-leffojen iki-ihanan Evelyn Carnahanin, jota näytteli Rachel Weisz. 

Kuvassa Librarian-elokuvien Noah Wyle.

Erityisesti Amerikassa on ymmärretty näennäisten hiirulaisten potentiaali. Seksikäs kirjastonhoitaja on heillä jo tuttu käsite, erityisesti mainosten puolella. Näillä tytöillä riittää rohkeutta mainostaa kaikkea alkoholista hieromalaitteisiin

Nämä baristat työskenetelvät Library Bar:ssa.

Kirjastonhoito on niin helppoa, että apinakin siitä selviää. Vai? Tämä yllättävä kirjastonhoitaja löytyy Terry Pratchettin luomasta Kiekkomaailmasta.
Futuristinen kirjastonhoitaja hallitsee tekniikan, onhan hän itsekin hologrammi. Tämä esimerkki löytyy elokuvasta Aikakone (2002), jossa Vox julistaa olevansa ”kooste kaikesta ihmistiedosta”.
Muu, mikä? 

Eikö oma suosikkisi löytynyt näistä? Kerro kommenteissa, millainen on sinun lempikirjastonhoitajasi.

Lähde:  John Hubbard. Librarians: we’re not what you think. 2007.


18 thoughts on “Kirjastonhoitajia kerrakseen – äänestä lempparisi

 1. Hahaa, loistava kirjoitus. Hetken jo ajattelin otsikon perusteella, että tekstistä löytyisi meidän kaikkien kuvat….

  1. Joo, mieli olisi tehnyt mutta ei ehkä kuitenkaan.. olisi mennyt joissakin kohdissa herjauksen puolelle 🙂

   Ei maar, me Laurea-kirjastolaiset olemme kaikki omalla tavallamme suurenmoisen erilaisia ja erilaisen suurenmoisia. Niin kuin kirjastolaiset kaikkialla.

  1. ihania, kiitos vinkistä!
   Star Wars-leffoista löytyy myös eräs kuolematon kirjastonhoitaja, joka saa niskakarvani pystyyn joka kerta häntä ajatellessani. Obi-wan Kenobi etsii tietoa tuntemattomasta palneetasta (tms.) ja kysyy kirjastonhoitajalta neuvoa. Tämä kuivakka täti vastaa: Meillä ei ole siitä mitään tietoa. Niinpä sitä ei ole olemassa. (tai jotain sinne päin.)

   Pistää vihaksi tuollainen ammattikuntamme mollaaminen. Ei voi kuin miettiä, josko ohjaajalla on ikäviä kokemuksia kirjastoista 😉

 2. Pratchettin Kirjastonhoitaja lyö kaikkia, jotka kutsuvat häntä apinaksi, koska hän on ihmisapina, tai tarkalleen ottaen ihminen joka on muuttunut orangiksi.

  1. Toistan itseäni: Pratchettin Kirjastonhoitaja *EI* ole apina vaan ihmisapina, tarkalleen ottaen oranki, joka oli alunperin ihminen.

   Artikkelissa on siis kaksi asiavirhettä. Ensinnäkin Pratchettin kirjoissa Kirjastonhoitaja loukkaantuu ja käy väkivaltaiseksi mikäli joku kutsuu häntä apinaksi, joten artikkelissa käytettävä apina-termi näyttäytyy Pratchettia lukeneille varsin huvittavassa valossa.

   Toiseksi koska Kirjastonhoitaja on ihminen joka on vain muuttunut ulkoisesti orangiksi, lauseessa ”Kirjastonhoito on niin helppoa, että apinakin siitä selviää” ei ole oikein mitään järkeä.

   Itse asiassa Pratchettissa Kirjastonhoitaja on useampaan kertaan vastustanut yrityksiä muuttaa itseään takaisin ihmiseksi, koska pitää orankimuotoaan niin käytännöllisenä kirjahyllyissä keikkumisen kannalta.

   1. Kiitos asiavirheiden korjaamisesta. On se hienoa että joku on tarkkana.

 3. Tällä viikolla näytetään venäläistä elokuvaa Бубен, барабан (Tamburiini, rumpu), jonka pääroolissa luvataan tiivistyvän ”kaikkien maiden kirjastonhoitajien yksinäisyys ja tuska”.

  Juoni: 45- vuotiaan kirjastoa johtavan Katjan elämä on yhtä tuskaa. Hän asuu vuokralla asuntolan yhdessä huoneessa, palkka on mitätön ja sekin aina myöhässä. Elämä muuttuu täysin, kun hän rakastuu merimieheen ja isä jättää hänelle perinnöksi asunnon. Mutta onnea ei kauan kestä, mies ottaa ja lähtee Katjan parhaan ystävättären helmoihin. Katja on valmis antamaan isältään perinnöksi saamansa asunnon sille, joka tappaa tämän hänen rakkaimpansa vieneen petturiystävättären… Elokuvasta luvataan kaunista ja surumielistä 🙂

  Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=5cUQ8LSIQo0

 4. Muu, mikä: Semmoinen tavallisella tavalla erityinen aikuinen nainen, jonka silmistä näkee että kirjoja on myös luettu: mikäs sen seksikkäämpää kuin hymyssä läikähtelevä tieto ja runous, sillä niistä kasvaa myös aistillisuus (enemmän kuin mistään seksipetoasuista…).

  pazi-i-j

  1. Kyseessä taisi olla Metropolitan Public Library, jossa sankarimme työskentelee. Mutta totta on, että lähinnä paikka vaikuttaa museolta – tai myyttisten esineiden kirjastolta. Miten vain.
   Vaan sitä ei vissiin koskaan todenneta, josko yksikään sankarimme 22:sta tutkinnosta on informaatio- tai kirjastotiede.

 5. Ok, ala on naisvaltainen, mutta suuri osa kirjastonhoitajista on aina ollut miehiä. Olisi aika päästä eroon alan liiallisesta naisimagosta. Kaiken lisäksi yleisten kirjastojen työssäkin voi painottua joskus liikaa naisnäkökulma: naiskirjastonhoitajat vinkkaavat ja hankkivat kirjastoihin mielellään juuri naisille (itselleen?) sopivaa aineistoa, eikä tyypillisillä miesten kiinnostuksilla ole heille ehkä niin väliäkään?

 6. Toivoin jo että täällä olisi päässyt todella äänestämään Laurean mukavinta kirjastontätiä: olisin nimittäin äänestänyt samalla sekunnilla korvaamatonta Tikkurilan Päiviä, joka viimeeksi tänään ilahdutti vastavalmistuvaa niin suuresti ettei arvaakaan!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s