Hollannin tuliaisia II: Tilaideoita

Vierailimme Hollannissa kahdessa top notch -kirjastossa: DOK Library Concept Centerissä ja Amsterdam Public Libraryssä OBAssa.  Vaikka osa tilaideoista on ammattikorkeakoulukirjaston mittakaavassa hankalia toteuttaa, myös toteutettavissa olevia ideoita löytyi. Tässä kooste laurealaisten keräämistä ideoista.

DOK-Library Concept Center

 • Visio: the most modern library in the world
 • Tekninen korkeakoulu kehittämiskumppani
 • Kansainvälinen innovaatiopalkinto 2008, Hollannin paras kirjasto 2009

Amsterdamin kaupungin pääkirjasto OBA

 • Suurin yleinen kirjasto Euroopassa, avattu 2007
 • 7 kerrosta, oma ravintola, teatteri ja studio

DOK – Huomiovärejä ja uusia ratkaisuja

Yleiskuvaa DOKista

DOK on rakennettu vanhaan ankeaan teollisuushalliin,  jonka tila on saatu kekseliäisyyden avulla elämään. Kirjasto on onnistuneesti irrottautunut virastomaisesta tunnelmasta ja ulkoasullaan suuntautunut nuorille ja lapsille esim. kirkkailla väreillä, pyöreillä muodoilla, erilaisilla pinnoilla. Dokin tiloissa astui teletappimaailmaan, jossa arjen huolet jätettiin pois.

 

Asiakaspalvelupisteet olivat oransseja
WC

DOKin voimakkaat värit herättävät tunteita toisin kuin julkiset tilat yleensä: pinkkiä, oranssia, kirkasta vihreää, turkoosia, seepramattoja. Palveluiden löytämistä helpotettiin tunnisteväreillä: Asiakaspalvelutila (lainaustiski, neuvonta, kahvila) olivat oransseja, sosiaaliset tilat vihreitä, henkilökunnan tilat pinkkejä.

 

Aarnion hurmaavat koiranpennut

Vaihtaako kirjasto värejä kuin kameleontti muodin mukaan? Vierailun jälkeen Laurea-kirjaston väritystä alettiin miettiä uudestaan ja Leppävaaran kirjastoon hankittiin DOKia matkien Eero Aarnion puppyt.

 

OBAn tyylikäs viileys ja uusi kirjastokonsepti

OBAn liukuportaat henkivät 50-lukua
Liukuportaat filosofiaan

Amsterdamin kaupunginkirjaston on rakennettu vanhan lainaamon sijasta neljän peruskonseptin varaan:  reading, education, culture, meeting place. Palvelusta vain osa on perinteinen lainaus ja palautus. Tämä oikeasti näkyy kirjaston suunnittelussa, ei vain puheissa. Tilassa näkyy analogia vaaleasävyisestä 50-luvun tavaratalosta liukuportaineen ja opasteineen. Tähän on yhdistetty avaruuden tuntu ja futuristisia huonekaluja.

 

Upea ravintolamaailma

Kirjasto tarjoaa tilaa omiin juttuihin, teatterin, studion sekä runsaan ravintolamaailman.

 

TILAA  siis  T  I  L  A  A

lukea, työskennellä

koneella tai ilman

yhdessä ääneen tai yksin hiljaa

syöden, juoden

Lukutila portaiden alla
Vaihtoehtoista lukutilaa
Macceja ja pallotuoleja

 

OBAssa on pyritty luomaan jokaista miellyttävät tilat historiallisista pöydistä ufo-tuoleihin. Varmasti tilaratkaisuilla on osuutta siihen, että niin opiskelijat, businessmiehet  kuin paikalliset kirjailijatkin käyttävät kirjastoa työtilanaan. DOKin pienemmissä tiloissa sama oli toteutettu kekseliäisyydellä. Jonkinasteinen yksilöllisten tilojen rakentaminen voisi onnistua amkit-kirjojenkin pieniin tiloihin.

 

Oliskohan BTJ:llä näitä tuoleja?
DOKin Pöytäfutis
Ajatuksille tilaa

 

Katse opasteisiin

Molemmissa kirjastoissa oli seinissä, pylväissä ja lattioissa tekstiä hätkähdyttävän suurin kirjaimin. Tämä oli laurealaisten mielestä hyvä idea, kissankorkuisia kirjaimia ei voi olla huomaamatta. Omaan kirjastoon ajattelimme plagioida OBAssa käytössä olevat luokkaopasteet, jotka ovat itse hyllyissä eikä hyllynreunan alla pienenä niin kuin miellä nyt on sekä hyllynreunaopasteet (ks. alla). Lisäksi olemme ajatelleet kokeilla lattiaopasteita.

Pylväässä opasteita
Tekstit suurella hyllyjen päädyssä
Hyllynreunaopasteen tehostaminen

 

Mainos lattiassa
Opasteita lattiassa

 


OBAssa huomattavaa oli, että kokoelman valo tuli lähes yksinomaan kirjahyllyjen valaistuksesta. Hyllyt oli valaistu sekä päältä että sivuilta. Oivallus toimi jo itsessään oivana markkinointikeinona.

 

Uuden kirjastoimagon rakentaminen

DOKissa esiteltiin innovaationa sallivamman kirjastokulttuurin rakentamista. Vahtimestari ei kyttää asiakkaita, saa puhua ääneen, kieltokylttejä ei ole ja hyllyjä ei pidetä suorassa. Asian esittäminen innovaationa herätti laurealaisissa huvitusta, mutta laajemmin ymmärrettynä ajatuksessa on ideaa.

Luokkaopasteita epäkirjastomaisella fontilla
Luokkaopasteita

Mielenkiintoista oli, että käytetyt fontit eivät ensimmäisenä yhdisty kirjastoon vaan ehkä taidemuseoon ja Helsingissä Kaapelitehtaaseen (ks. kuva yllä). Samaa voi sanoa kummankin kirjaston ”hengestä” muutenkin.

 

Yksi mainittava asia on OBAssa esillä oleva lesbo- ja homokokoelma Ihlia (Internationaal homo/lesbisch informatiecentrum en archief), josta löytyy mm. kirjallisuutta, Tom of Finlandin varsin provosoivia töitä ja isot nahkahomoja esittelevät rollupit. On erittäin hienoa, että kirjasto irrottautuu 1900-luvulle jääneestä sovinnaisesta ylhäältä alaspäin katselevasta holhoavasta sääntöimagosta.


3 thoughts on “Hollannin tuliaisia II: Tilaideoita

 1. Kiinnostavaa! Olisi myös hyvä tietää, miten asiakkaat kokevat nämä mainitut asiat, onko kirjoja helpompi löytää jne.?

 2. Kristen Greenland and Erin Sterlingin tekemässä DOKin käyttäjähaastattelussa (Interviews With Users of DOK) havaittiin muunmuassa seuraavia asioita:
  • Very easy to find what user wants to find
  • When you search the catalog, it is very easy to tell where the item of interest is in the library
  • Coffee is available within the library and you can drink it wherever you go
  • The atmosphere, including the design of the building and the layout
  • New building is not such a dusty library anymore
  • The design of the building is very nice
  • The large video story wall that will be going in soon

  http://www.infotoday.com/searcher/mar10/Birdsong.shtml

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s