Luukku 5. Ilonpilaajan joulu

Oi! Tuo hetki, jolloin joululaulut alkavat kaikuen kimpoilla ostoskeskusten loisteputkilampuista, lasikatoksista ja teräskaiteista. Alkaako rinnassasi silloin sykkiä punainen ja lämmin juhlajännitys – jouluilon ensioireet?

Vai toivotko, että mukanasi olisi pienoiskivääri, jolla pystyisit pudottamaan katon rajaan asennetut pienet kaiuttimet? Yksi kerrallaan, tyynen päättäväisenä.

Jos tunnet jouluna olevasi ilonpilaaja, et ole yksin. Älä tunne syyllisyyttä. Juhla täynnä latautunutta iloa on niin vaarallisen lähellä juhlaa täynnä patoutunutta ahdistusta, että ne voisivat yhtä hyvin olla sama asia.

A niin kuin angsti

Joulukuu on kuukausista julmin  – pimeä, lohduton, täynnä tekolunta ja muovikoristeita. Ja joulurauhan julistus – oi jospa Suomen Turku palaisi taas.

B niin kuin bokserit

Mikä siinä oikein on, että miesten luullaan muuttuvan jouluisin uusia alushousuja himoitseviksi orheiksi, jotka haluavat verrata itseään housupaketin päällä näkyvään esimerkkipullotukseen?

Hyvän tahdon juhla / Antamisen aika

Just just. Siis mistä asti? Joulu näyttää repivän lähes kaikista ihmisistä esiin sen ilkeimmän puolen.  Jouluna lahjatonkin osaa kuluttaa.

Suklaarasiat

Rasiassa on 2×2 kappaletta hyviä ja loput 35 paskoja. Mutta ei se mitään, kunhan syöt ne hyvät kakkoskerroksesta ennen kuin joku perheenjäsen ehtii ensin.

Vanhat fraasit

Sanotaan, että joulu alkaa joka vuosi vähän aikaisemmin. Hyppää siis mukaan! Tutustu enkeleiden ja muoviporojen pimeään puoleen.

Päivän niksi: Kun olet oikein raivoissasi, on hyvä aika tampata mattoja. Saat purettua kiukkusi mattoihin.

Teksti koottu lainauksina teoksista:

Onko minussa jotakin vikaa vai onko kaikki paskaa? : modernin elämän sanakirja / Steve Lowe & Alan McArthur ; suomeksi toimittanut Kalle Haatanen. Jyväskylä : Atena, 2006.

Pirkka Nikspack / koonnut Anssi Orrenmaa. Helsinki : Otava, 2006.

Suuri suomalainen vitutuskirja : eniten vituttaa kaikki / Pasa ja Atpo.  Helsinki : Kani, 2011.

Vihaan joulua : manifesti jouluhömpötystä vastaan / Daniel Blythe ; suomentanut ja lokalisoinut Riku Siivonen. Jyväskylä: Ajatus, 2008.


One thought on “Luukku 5. Ilonpilaajan joulu

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s