Luukku 12. Joulun eettiset valinnat

Kinkunpaistoliemestä saa hyvää lihalientä pitkäksi aikaa, kun liemen pussittaa hieman jäähtyneenä jääpalapusseihin ja laittaa pakastimeen.

Kirje esimiehelle, Joulupukille.

Hyvä Joulupukki,

Se on Laurus-tonttu tässä kun kirjoittelee, täältä Korvatunturin tiedonhankinnan ja tietoresurssien hallintokonttorilta. Niin sitä on vaan vuosi mennyt nopsaan ja taas ollaan joulun kynnyksellä. Siihen liittyen mulla ois vähän sellainen eettinen jouluun liittyvä ongelma johon kaipaisin suuntaa antavaa kannanottoa Joulun Viralliselta Edustajalta. Nääs myös tontut joutuvat nykyään kohtaamaan työelämän paineita, kun tuotantoa tulee tehostaa ja logistiikkavirtoja resursoida. Työelämän paineet kasautuvat painamaan hetkittäin tontun hartioita kumaraan puhumattakaan näistä ruokaan liittyvistä eettisistä valinnoista. Asia vaivaa kovasti tonttumiehen mieltä ruokatauolla.

Mää oon tässä jo tovin fundeerannut kalenteria plärätessä, että joulu lähestyy ja kinkkua tekis niin kovasti mieli. Tossa syysloman aikana, kun olin akkuja lataamassa Las Palmasissa, kasvoi vyötärönseutu hieman ja tontun nutun vyössä ei taho reiät riittää. Siks määkin nyt aloin skarppaamaan..siitä ku nyt puhutaan joka aviisissa niin paljon. Taitaa olla peräti ihan muotia, mitä on noita lehtiä lukenut. Ja täytyyhän sitä täällä Korvatunturilla olla tietoinen muotiasioista ja pitää kunto hyvänä, että jaksaa täyttää kilttien lapsukaisten ja isompienkin ihmisten lahjatoiveet ja lastata ne pukinkonttiin kuljetusta varten. Riisipuuron mättäminen saa jäädä tältä joululta väliin vaan kinkkuahan sitä saa syyä. Siinä on sitä roteiinia sanovat.

Vaan kinkku tuntuu olevan nyt kuuma peruna. Se Italian Berlusconi parjasi muutama vuosi sitten näitä kotimaisia ruokia ja hehkutti sitä saapasmaan ilmakuivattua ja nyt oman potkansa soppaan ovat tuoneet eläinaktivistit. Kinkunpaiston sijaan se joulupöydän kunkku pitäisi kuulemma keittää. Mulla on niin huono omatunto omien lihallisten halujen ja pikku possukoiden aiheuttaman ristiriidan takia. Kinkku on vaan tosi tärkee juttu. Ne vegaanitkin tahtoo kinkkua vaikkakaan ei tosi tonttu sellaisen keitetyn tekokinkun päälle ymmärrä. Tilanne on suorastaan seitanillinen..sanoisinko näin. Vaan miten saisi karppaava tonttu hyvän omatunnon ja mielenrauhan natustaa sinappihunnun verhoamaa kinkkua jouluyön rauhassa?

 


Sananen possuista vielä:
Halpaa makkaraa : tehotuotantokriittisiä sarjakuvia / toim. Eeva Suhonen.
Eläinten syömisestä / Jonathan Safran Foer ; suom. Antti Immonen.
Emakko porsii : synnytysavun opas.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s