Luukku 13. Jo joutui joulu leipoen

Päivän niksi: Tonttulakki on mainio leipomispäähine, joka myös luo jouluista tunnelmaa. 

Joulukostonkakku

”Jouluboston kääntyi tähän muotoon pienen lapseni suussa”

Neljäsosa puolen litran vehnästaikinasta.

 Täyte:
              noin 25 g pehmeää voita tai margariinia
              2-3 rkl sokeria
              1 dl punaisia tai vihreitä kirsikoita
              ½ dl rusinoita
              ½ dl manteirouhetta
             ½ dl hillottua appelsiininkuorta

  1. Valmista vehnästaikina tavalliseen tapaan. Silppua kirsikat.
  2. Ota kohonneesta taikinasta neljännes ja kauli se suorakaiteeksi (30×45 cm). Levitä taikinalevylle pehmeä voi ja ripottele päälle sokeria ja hedelmät. Kääri levy rullalle.
  3. Leikkaa rullista 10 palaa ja asettele ne pystysuunnassa voideltuun kakkuvuokaan. Palojen väliin saa jäädä tyhjää tilaa kohoamisvaraksi. Anna kohota muovilla peitettynä noin 30 min.
  4. Voitele pinta munalla ja ripottele pinnalle raesokeria tai koristele valmis jäähtynyt kakku sokerivesikuorrutuksella. Paista 200-asteisessa uunissa 30-40 minuuttia.

                                                                                                                          

Minä leivoin taikinan
siitä paisui pulla.
Voisinpa yhtä pyöreäksi ja tuoksuvaksi tulla.

 Neilikka, kaneli ilmasa leijaa
tuoksujen jouluinen taika.

 Nallen nenää kutkuttaa
tämä onnellinen aika

 (Hannele Huovi: Matka joulun taloon, 2001)

 

Arkkitehtien piparkakkutalot / Jari Jetsonen, Sirkkaliisa Jetsonen
Parhaimmat jouluherkut : ruoat ja leivonnaiset adventista loppiaiseen / Heli Bergius


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s