Luukku 16. Lämpöä ja valoa

Päivän niksi: Oletko pihi ja haluat säästää sähkölaskuissa? Sytytä kynttilöitä ja lämmittele niiden avulla ja nauti tunnelmasta.

 Joulun aikaan jos mihin sopivat kynttilät. Nyt ei puhuta mistään sähkövalosta vaan oikeasta, elävästä tulesta, joka lämmittää ja valaisee. Kynttilät ovat erinomainen lahjavieminen vieraammillekin ihmisille. Niksin nuukiainen säästänee loppupätkät ja valaa niistä edelleen uusia kynttilöitä.

Tuikut ovat helppoja tunnelmanluojia. Noin neljä tuntia on melko yleinen paloaika. Tuoksullisia versioitakin on nykyään tarjolla paljon. Jouluisen asetelman voi viimeistellä kokonaisilla kanelitangoilla ja neilikoilla. Merisuola ja tomusokeri toimivat myös talvisina somisteina, kokonaiset kahvinpavut puolestaan muinakin vuodenaikoina.

Kruunukynttilät antavat kunnolla valoa. Pitkillä kynttilöillä saa helpolla juhlavuutta sisustukseen ja kattauksiin. Kynttilänjaloista lasisissa on puolensa, ne päästävät kynttilän valon kauneuden todella oikeuksiinsa. Väritön lasi ja neutraali malli toimivat ympäri vuoden kynttilöiden väriä vaihtamalla. Monihaaraiset ja perinteiset adventtikyntteliköt vasta jouluisia ovat. Taotut ovat verraten painavia, pysyvät siis hyvin pystyssä. Pihoilla ja parvekkeilla parhaita ovat erilaiset lyhdyt.

Pöytäkynttilät passaavat poltettavaksi varsinkin viikonloppuisin, ne palavat parhaiten kun saavat palaa kerralla pitkään. Niiden ympärille voi vääntää koristeita vaikkapa rautalangasta, paloturvallista. Edullisia ekokoristeita saa kuivaamalla esimerkiksi sitruunan siivuja.

Suosikkikynttilöitä:
          Partylite
          Desico
          Yankee Candle
          Puttipaja
          Riverdale

Laurea-kirjaston lukuvinkit:

– Pieni suuri energiakirja : opas energiatehokkaaseen asumiseen / Jussi Laitinen.

– Ydinvoima Fukushiman jälkeen / Risto Isomäki.

– Ilmastonmuutos käytännössä : hillinnän ja sopeutumisen keinoja / toimittaneet Anne Virtanen & Liisa Rohweder.


2 thoughts on “Luukku 16. Lämpöä ja valoa

  1. kynttilän polttaminen saastuttaa huoneilman: http://yle.fi/uutiset/tiede_ja_tekniikka/2011/12/kynttilan_polttaminen_saastuttaa_huoneilman_3077747.html

    ”Kynttilän liekki saastuttaa huoneilmaa merkittävästi. Tanskalaisen Politiken-lehden teettämän tutkimuksen mukaan kynttilän polttamisesta syntyvät nokihiukkaset vahingoittavat keuhkoja ja verenkiertoa samaan tapaan kuin pakokaasut tai ruoankäry.”

    tuoksukynttilät voivat vaarantaa terveyden: http://www.mtv3.fi/koti/minisaitit/artikkeli.shtml/2011/12/1457298/tiesitko-tuoksukynttilat-voivat-vaarantaa-terveyden?valaistuskoulu%2Ftunnelmia

  2. Hihat paloi ja mieli pahoittui. 😉 Vaan hyvä, että tutkitaan, toivottavasti siitä seuraa turvallisempia kynttilöitä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s