Luukku 17. Kuinka auki saisin pistaasipähkinän?

Päivän niksi: Pistaasipähkinöitä on usein hankala avata. Vältät katkenneet kynnet pienellä ruuvitaltalla. Sillä on kätevä kääntää kuoret auki.

Pistaasipähkinöitä kasvatetaan vuoristoisessa ja kuivassa Iranissa. Pähkinöiden sisältämät rasvahapot ovat tyydyttämättömiä ja samantyyppisiä kuin Omega-3. Voit viettää sydänystävällistä joulua ja korvata joulukarkit erilaisilla pähkinöillä.

Lähi-idässä vieraille on aina tarjolla alkupalaksi pähkinöitä ja/tai kuivattuja hedelmiä. Ensin tarjotaan maljassa vettä käsienpesuun, ja kuivaamisen jälkeen käsille pirskotetaan ruusuvettä hyväntuoksuiseksi tervetulotoivotukseksi.

Tuliaiseksi viedään usein pähkinätarjotin, jossa voi olla monen sortin pähkinöitä kerroksittain taidokkaiksi kuvioiksi aseteltuna. Kelpaisi lahjaksi Suomessakin!

Pähkinöiden avaaminen ja syöminen on sosiaalista puuhaa. Ellet omista pähkinäpihtejä voit kokeilla myös vahvaa valkosipulipuserrinta pähkinöiden kuoren murtamiseen. Hankalimpia ovat sitkeät kokonaiset saksanpähkinät, joiden kanssa voi joutua turvautumaan vasaraan. Kääri pähkinät ennen vasaralla kolauttamista kankaan sisään etteivät kuorenpalat lennä silmille. Suolaamattomien pähkinöiden kuoret voit rennosti heitellä luonnonmukaiseksi katteeksi huonekasvien juurelle.

Terveellistä joulua!

toivoo nimimerkki ”Ei joulua ilman pähkinöitä”

Pähkinöiden syönnin oheistoiminnaksi sopii erinomaisesti lukeminen. Nojatuolimatkalle vaikkapa Lähi-itään pääset lukemalla:

Tuhat ja yksi askelta : Arabimaat muuttuvassa maailmassa / toim. Ilona Nykyri ja Jouko Jokisalo.
Ruokakulttuuri islamin maissa / Helena Hallenberg & Irmeli Perho.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s