IFLA Helsinki 2012 vapaaehtoistyöntekijän silmin

Libraries Now! – Inspiring, Surprising, Empowering

Kirjasto- ja informaatioalan suurin konferenssi ja verkostoitumistapahtuma IFLA (International Federation of Library Associations and Institutions) saapuu loppukesän kynnyksellä Helsinkiin ja paikalle odotetaan näillä näkymin 3000-4000 kollegaa ympäri maailmaa. Ensimmäistä kertaa ei tosin olla asialla, vaan vuonna 1965 Helsingin Porthaniassa järjestettiin 250 osallistujan miniIFLA.

Ilman vapaaehtoisia työntekijöitä konferenssia ei olisi mahdollista toteuttaa Helsingissä. Suomen IFLAn rekrytointi alkoi varhaisessa vaiheessa Göteborgin 2010 IFLAn jälkimainingeissa vuoden 2011 tammikuussa. Hyviä käytänteitä ja ideoita kerättiin benchmarkkaamalla ja haastatteluilla Göteborgista ja samoin Puerto Ricon 2011 konferenssista. Tapahtumaan on Suomessa ilmoittautunut 285 vapaaehtoista työntekijää. Koulutustilaisuudet käynnistyivät tammikuussa Helsingin kahdella koulutuspäivällä ja koulutukset jatkuvat ympäri Suomea kevättalven mittaan. 

Mikä sai sitten minut innostumaan toimimaan vapaaehtoisena työntekijänä IFLAssa? Olen vielä varsin tuore kirjastoalan ammattilainen ja gradu ei ole suuren suurta pölymäärää ehtinyt päälleen kerryttämään. Heti kun sain tietää, että IFLA tullaan järjestämään Suomessa, oli itsestään selvää, että vuonna 2012 tahtoisin toimia siellä missä tapahtuu. IFLA tarjoaa huimat puitteet tavata sekä suomalaisia kollegoita eri kirjastosektoreilta että ulkomaalaisia kirjastolaisia eri maista, kehittää omaa ammattitaitoa ja tehdä jotain ihan erilaista.

Osallistuin monen muun suomalaisen kirjastoalan ammattilaisen joukossa Göteborgin IFLAan ja tapahtuman toteutuksesta jäi hyvin positiivinen mielikuva – ruotsalaiset onnistuivat luomaan kotoisan ja mukavan tapahtuman, jossa asiat rullasivat pohjoismaalaisella jämäkkyydellä ja rentoudella. Perinteikästä maajoukkuetaisteluintoa puhkuen olisi kiva päihittää ruotsalaiset tässä matsissa ja saada aikaan konferenssi, joka jää myös positiivisella tapaa vierailijoidensa mieleen.

Laurea ammattikorkeakoulun kirjasto on konferenssissa mukana monella tapaa: vielä uutuuttaan hohteleva Laurea Porvoo Campus kirjasto on yksi IFLAn virallisista vierailukohteista ja Laurea-kirjaston henkilökuntaa on vapaaehtoisena työntekijänä mukana.

Vapaaehtoisten työntekijöiden rooli on konferenssissa tärkeä ja näkyvä: jo lentokentällä vastaanotetaan konferenssivieraita ja ohjataan hotelleille. Helsingin Messukeskuksessa käytännön järjestelyjä pyörittää alati valppaat vapaaehtoiset.  Kaupungilla toimitaan oppaina ja ollaan valmiita kertomaan yleisesti Helsingistä, vuoden 2012 designpääkaupungin tapahtumista sekä kesäriennoista ja ollaan valmiita avustamaan kaikessa mahdollisessa ja mahdottomassakin maan ja taivaan välillä. Omaa ammatillista tietoutta lisää perehtyminen alueen muihin kirjastoihin ja valmius kertoa niistä ulkomaalaisille vierailemme. IFLA Helsingin viestintätiimi vapaaehtoisineen puolestaan välittää konferenssin tunnelmia aiheesta kiinnostuneille eri medioissa – kirjastolaisten tunnettu monialaosaaminen pääsee todellakin oikeuksiinsa ja saa näkyvyyttä. Vapaaehtoiset ovat taustoiltaan hyvin monialaisesti koulutettua väkeä ja esimerkiksi kielitaitoa löytyy harvinaisemmistakin kielistä – samoin löytyy monessa tehtävässä vaadittavaa viestinnän ja markkinoinnin osaamista.

Helsingissä tammikuun lopulla järjestetty vapaaehtoisten työntekijöiden ja ryhmien vastaavien henkilöiden tapaaminen oli itselleni ensimmäinen konkreettinen tapahtuma kohti IFLA-konferenssia. Mikä ilahduttavinta, vapaaehtoisten joukossa näki muutamia vanhoja tuttavuuksia opiskeluajoilta – on ilo tehdä yhteistyötä ihmisten parissa, joiden kanssa on aloittanut ammatillisen taipaleensa koulun penkillä.

Kevään mittaan kuulemme lisää Helsingin IFLAn järjestelyistä, tutustumme toisiimme enemmän ja rakennamme kasaan toimivan tiimin, joka toteuttaa Helsingin IFLA-konferenssin. Esimakua Helsingin tunnelmista IFLA 2012-esittelyvideossa:

Nähdään kollegat Helsingissä elokuussa!


One thought on “IFLA Helsinki 2012 vapaaehtoistyöntekijän silmin

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s