IFLA tuli, oli ja meni

IFLAa odotettiin Porvoo Campus kirjastossa vuoden verran. Suunnilleen silloin saatiin tietää, että Porvoo Campus kirjasto tulee olemaan yksi IFLA:n vierailukohteista.  Ajatukset alkoivat syöksähdellä sinne ja tänne:  hienoa, meidät on noteerattu  –   saadaan jännitystä työelämään –   mitähän vierailukohteena oleminen merkitsee –  miten pitää valmentautua – mistä aloitetaan – mikä kiinnostaisi vieraita –  kuka tekee mitäkin –  mistä revitään aika – miten selvitään kielen suhteen.   Kaikki kysymykset olivat saaneet vastauksensa, kun 17.8.2012 klo 10 värikäs vierasjoukko asteli sisään kampuksen pyöröovista. Vielä hetki sitten vieraiden odotuksen synnyttämä jännitys oli leijaillut kirjastosalissa, mutta nyt saatiin ryhtyä toteuttamaan vuoden mittaan kehiteltyjä suunnitelmia. Aikaa oli yksi tunti.

Heti aluksi koettiin pieni pettymys. Eikö heitä olekaan enempää? Vieraita oli tietojemme mukaan tulossa 41 henkeä 22 eri maasta, suurin osa Afrikan mantereelta. Joukko olikin supistunut suunnilleen puoleen. No ei se mitään. Ainakaan ei pääsisi syntymään ruuhkaa tiloissamme. En tiedä, mitä oikein olin odottanut. Olin helpottunut, kun sisään astui rennon tuntuinen joukko kirjastoammattilaisia ympäri maailmaa. Yhteinen ammatti yhdisti kummasti alusta alkaen.


Vieraat toivotettiin tervetulleiksi tarjoamalla maukasta marjamehua tyylikkäistä viinilaseista. Maukkauden totesin itsekin ja sen että vieraille ”drinkki” todella maistui. Kaikille halukkaille riitti myös toinen lasillinen. Vieraat otettiin vastaan kampuksen aulassa pienien seisomapöytien ääressä (pöydät oli koristeltu Brunbergin Alku-karkein). Aulan isolla screenillä näkyi IFLA-logo.  Kirjaston johtajat Hanna ja Eeva lausuivat tervetuliaissanat ja esittelivät isäntäväen.

Vierasjoukko päästettiin vapaasti kiertelemään kirjaston viiteen eri esittelypisteeseen. Jokaisessa pisteessä oli omaa väkeä valmiina kertomaan tarkemmin kirjaston toiminnoista: asiakaspalvelusta, henkilökunnan työskentelystä, näyttelyistä, kokoelmista ja palautteen keräämisestä. Itse olin pelastautunut auttavan englanninkielen taitoni kanssa kameran taakse ja valokuvasin päivää. Tosin olin tsempannut englantiani ja uskaltauduinkin olemaan jopa aloitteellinen kontaktin ottamisessa, mutta pieleen meni. Änkkäsin tankeroenglantiani supisuomalaiselle Kirjasto 10:n kirjastosedälle. Näin oli kyllä tehnyt joku muukin.

Kuva: IFLA HQ

Kirjastossa oleva karkkitarjoilu hämmensi osaa vieraista. Selvästikään ei oltu totuttu moiseen ”palveluun”. Minultakin kyseltiin, miksi nämä karkit ovat esillä ja onko meillä aina karkkia tarjolla. Selitin, että karkit olivat varta vasten vieraillemme. Sen jälkeen Alut ja Laurean pr-karkit tekivät hyvin kauppansa. Taidettiin niitä ottaa myös kotiin vietäväksi.

Muutama vieras innostui antamaan kirjastolle myös palautetta. Kirjastossa oli kaksi Eero Aarnion design puuta  ”palautepuuna”. Toiseen oli kerätty kevään valokuvapalautteen tuloksia ja toisessa vieraat saattoivat vastata kysymykseen ”Kuinka asiakaslähtöinen kirjasto mielestänne on?”.  Kysymykseen vastattiin neliportaisella asteikolla (erittäin hyvin, hyvin, ei niin hyvin, huonosti) rypistämällä erivärisiä silkkipapereita ja kiinnittämällä ne  ”palautepuuhun”. Puusta tuli hauskan värikäs fiilispuu. Mustaa paperia (huonosti) puussa näkyi vain yksi ja sekin oli minun sinne malliksi tökkäämä.

Kirjaston pieni Room for quiet reading herätti ihmetystä pienuudellaan. Varsinkin kun kerroin, että meillä opiskelee noin 1400 opiskelijaa. Siinä olikin hyvä tilaisuus mainostaa Porvoo Campuksen tarjoamia moninaisia mahdollisuuksia valita työskentelypaikka omien tarpeiden mukaan.

Jossain vaiheessa huomattiin, että kirjasto alkaa olla tyhjä vieraista ja että vierailuaikaa on vielä puolet jäljellä. Kylmä hiki kävi yhden sun toisen otsalla, mutta pelastukseksi tuli mahdollisuus esitellä vieraille myös talon muita toimintoja ja tiloja. Erityisesti opiskelu- ja oleilutilojen erilaiset tuolit herättivät ihastusta ja suunnittelijoiden nimiä kyseltiin. Niitäpä emme tienneet. Siinä meillä uusi opiskelun paikka. Ohikulkeva opettaja innostui demonstroimaan, kuinka punaisilla nojatuoleilla voi ottaa hyvinkin rennon asennon. Oppi tarttui heti koeistujiin, jotka heilauttivat jalkansa tuolin ”käsipuulle”.  Vielä ehdittiin käydä ihmettelemässä  avokonttorimaista opettajainhuonetta. Sieltäkin löytyi erikoisia tuoleja.

Campukselta vieraat siirtyivät Porvoon kaupunginkirjaston hoteisiin ja lähtivät syömään ja tutustumaan Vanhaan kaupunkiin. Heidän päivänsä päättyi vierailemalla kaupunginkirjastossa ja historiallisessa Borgå Gymnasiumin kirjastossa. Pikkulinnut kertoivat, että IFLA-vieraamme olivat olleet erittäin tyytyväisiä Porvoon päiväänsä. Me järjestäjät itse saimme mainiota oppia kansainvälisten vieraiden vastaanottamisesta. Kaikki ei mennyt ihan nappiin, mutta melkein. Kunnialla selvittiin!

Kaija Penttilä


2 thoughts on “IFLA tuli, oli ja meni

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s