Kirjasto Living Lab -ympäristöksi? Workshop ENoLL Summer Schoolissa

Laurea ja Aalto-yliopisto järjestivät
European Networks of Living Labs
Summer School III -seminaarin elokuussa 20.-24.8. Leppävaarassa. Osallistujia oli noin sata ja ohjelma korkealaatuista – yhtenä esiintyjistä oli mm. tietämyksenhallinnan tutkija Ikujirō Nonaka. Leppävaaran kirjastot järjestivät yhdessä workshopin kesäkoulun osallistujille 22.8. klo 16 – 18.  ‎

Laurea, Metropolia ja Sello yhteistyössä

Workshopin järjestäjät sekä Summer Schoolin koordinaattori Conrad Lyaruu.

Leppävaaran kirjastot rakensivat yhdessä workshopin ohjelman niin, että kukin kirjasto järjesti omissa puitteissaan toimintaa. Lähtökohtana oli tarjota osallistujille mielenkiintoinen case, jota kehitetään yhdessä ja laaja näkökulma suomalaisen kirjastosektorin kehitykseen.

Kirjaston näkökulmasta tavoitteena oli:

  • kerätä ideoita kirjastojen kehittämiseen
  • kehittää uusia tapoja kirjastoyhteistyöhön
  • oppia Living Lab -verkoston tutkijoiden kanssa uusia tapoja käyttäjien osallistamiseen ja Living Lab -toiminnan aloittamista kirjastossa.

Worksopin toteutus ja tulokset

Workshopissa osallistujat jaettiin kolmeen osaan ja kukin kirjasto järjesti omissa tiloissaan workshopin.

Metropoliassa tehtävänä oli kehittää kirjaston takaosan tyhjään ja osin korkeaan tilaan uutta toimintaa. Workshop toteutui pyöreän pöydän keskusteluna, jossa osallistujilta saatiin hyviä ideoita asiakkaiden osallistamisesta tilan kehittämiseen. Saatujen ideoiden pohjalta kirjasto on aloittanut jo käyttäjien kanssa työskentelyn.

Sellossa osallistujat keräsivät kävijöiltä ideoita kirjaston kehittämiseen ja esittivät ne estradilla kirjaston aulassa.  Esitykset videoitiin ja osa ideoista ollaan toteuttamassa kirjaston toimintaan.

Leppävaaran Workshopissa esiteltiin Kokeilupistettä ja sen soveltamista kampusympäristöön.

Laureassa kirjasto oli rakentanut yhteistyössä Helsingin kaupunginkirjaston Kokeilupisteen kanssa näyttelyn kirjastotilaan. ‎Testattavana oli PK-yritysten innovaatioita, esim lääkekello, sähköpyörä, uistimen solmuntekijä, vanhusten muistelupalvelu, ‎duunitori, kitaransoiton opiskelun vuorovaikutteinen ohjelma jne.

Näyttelyn pohjana on idea kirjaston hyödyntämisestä innovaatioiden testaamis- ja levittämisalustana. Osallistujat testasivat vimpaimia ja antoivat ideoita Living Lab -toiminnan kehittämiseen kampusympäristössä. Näistä ideoista lähdetään eteenpäin kehittämään toimintaa.

Mitä jäi käteen? Sopiiko kirjasto Living Lab -alustaksi?

Kokeilupisteen näyttely Laurean tiloissa

Laureassa on tänä keväänä selvitelty opiskelijoiden tekemiä innovaatiota, josko niistä voitaisiin  rakentaa vaihtuva näyttely kirjastoon. Tuotteistamisen siinä vaiheessa olevia innovaatioita ei Laureasta ole kovin monia löytynyt niin, että helposti olisimme saaneet materiaalia näyttelyä varten omasta talosta. Toinen haaste on aidon Living Lab -toiminnan käynnistäminen niin, että käyttäjät oikeasti ovat vaikuttamassa tuotekehitykseen muutenkin kuin pinnallisesti.  Mietimme idean soveltuvuutta kampukselle edelleen.

Leppävaaran kirjastoyhteistyö

Yhteistyötä viritellään.

Jatkossa tarkoitus on tiivistää kirjastojen yhteistyötä ainakin seuraavilla tavoilla:

  • Työnkierto eli opitaan naapurin käytänteistä
  • Yhteinen markkinointikampanja eli aineistot alueen käyttöön
  • Yhteiset projektit, tämä alkanut jo Sellon kirjaston ja venäjän opettajan välillä
  • Mahdollinen yhteinen hanke kolmen kirjaston kesken.

* Tunnelma niin osallistujien kuin järjestäjien puolella oli innostunutta ja vapautunutta. Järjestäjinä Metropoliasta Kaisu Sallasmaa ja Päivi Kumar, Laureasta Hanna Lahtinen, Hannu Jokiranta ja Minna Marjamaa sekä Sellosta Sebastian Slotte ja Erja Tuhkanen. Mukaan yhteistyöhön ovat Leppävaaran kirjastolaisista tervetulleita muutkin! *


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s