Luukku 10. Joulukaupunki Porvoo

Niin vaan olivat maisemat jälleen vaihtuneet ja Pingy oli jälleen tien päällä etsiessään vastausta siihen,  mikä on joulu ja miksi siitä niin paljon puhutaan. Mahtaisiko joulutunnelmaan päästä Porvoossa? Sitä lähti Pingy selvittämään yhdessä wieniläisen vaihtotyöntekijä Marian kanssa pimeänä joulukuun päivänä. Mariaa sopivampaa matkakumppania ei näin joulun alla voisi kuvitellakaan. Maria – Herran pikku piikanen. Henkiseksi tuekseen, tulkikseen ja ajurikseen Pingy ja Maria saivat monitiaitoisen informaatikko Minnan.

Ensin katsastettiin Porvoo Campus ja sen kirjasto. Sieltä löytyi ainakin upea tonttulakki antamaan sopivaa fiilistä etsintään. Campuksella maisteltiin myös ensimmäiset jouluglögit pipareiden, rusinoiden ja manteleiden kera. Hyvältä maistui -nammmmm! Viereinen kulttuuri-  ja kongressikeskus Taidetehdas oli jouluvaloineen valmis ottamaan vastaan jouluun valmistautuvat porvoolaiset ja kauempaakin tulevat, siis vaikka Itävallasta.

Vahvempaa tunnelmaa kuitenkin kaivattiin ja sitä lähdettiin etsimään Porvoon vanhasta kaupungista, joka on Porvoon joulun sydän. Vanha kaupunki oli samalla viikolla pukeutunut jouluasuun jouluvaloineen ja jouluisine näyteikkunoineen.  Kynttilät paloivat lyhdyissä. Kauppakatujen ylle oli ripustettu upouudet, sydämen muotoiset jouluvalot. Aiemmat jouluvalot oli kekseliäästi rakennettu punaisista 10 litran ämpäreistä. Niistä ei koskaan oikein oltu pidetty ja niinpä ämpärit saivat jäädä historiaan. Kyllä – joulutunnelma ei voinut olla vahvistumatta vanhan Porvoon kujilla.

Joulun tulo Porvooseen varmistetaan kolminkertaisella joulunavauksella. Tänä vuonna ensimmäisenä ehti  Wanhan Aseman Makasiinipuoti, jo marraskuun puolessa välissä. Seuraavaksi avatiin keskustan joulu tunnuksella Tule joulu Porvooseen. Tähän avaukseen joulupukki on viime vuosina tullut vesiteitse; toisiaan moottoriveneellä, toisinaan vesisuksilla. Viimeisenä avattiin Vanhan Porvoon joulu Raatihuoneentorilla. Tähän avaukseen kuuluu muumeja ja musisointia. Muumien äiti, Tove Jansson, vietti lukuisia kesiään Porvoon saaristossa pienellä Klovharunin saarella. Ennenkuin Joulu saapuu, ehditään vielä kruunata Lucia-neito 13.12. Raatihuoneentorilla. Tuomiokirkossa nautitaan musiikista Lucian ja kahden tärna-tytön (kamarineidon) kanssa.

Porvoossa joulutunnelma saa täyttymyksensä jouluaattona  kaupungin järjestämässä perinteisessä Joulurauhan julistuksessa vanhalla Raatihuoneentorilla. Tori ja lähikadut ovat täynnä ihmisiä. Tilaisuuden aloittaa Porvoon-Suomenkylän soittokunta esittämällä Jouluyö, juhlayön. Julistuksen lukee tänä vuonna kaupunginjohtaja. Runebergskören BSB laulaa kaksi laulua:  Det är en ros utsprungen ja Maa on niin kaunis. Tilaisuus päättyy soittokunnan esittämään Enkeli taivaan. Lopuksi on yleisöllä tapana taputtaa kiitokseksi. Tumppujen ja rukkasten pauke pimenevässä illassa on porvoolaisten omaa joulumusikkia.

P.s. Maria ja Minna voisivat olla varmoja, että viimeistään Joulurauhan julistuksessa joulutunnelma on löytynyt.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s