Luukku 13. Lucian päivä

Lucia, valon tuoja, on luonamme jälleen! Tuon tittelin lisäksi Luciaa pidetään myös sokeiden ja näkövammaisten pyhimyksenä, sillä erään legendan mukaan tyttö repi silmät päästään ja lähetti ne ei-haluamalleen miehelle, joka oli häneen ihastunut. Tästä mies järkyttyi ja kääntyi kristityksi. Lucia-neidolla voidaan nähdä yhteneväisyyksiä myös saksalaiseen Kristus-lapsen traditioon eli valkoisiin puettuun, kynttilä pään päällä valoa tuovaan lapseen. Mitäpä sanoisitte tällaisesta Lucia-neidosta?

Pingy Lucia

Lucia-neidon valintakilpailu ja –kulkueet alkoivat yleistyä Suomessa 1900-luvulla. Koko Suomen Lucia kruunataan vuosittain Helsingin tuomiokirkossa. Valinta tapahtuu Folkhälsanin ja Hufvudstadsbladetin yhteistyöllä, mutta loppujen lopuksi yleisö valitsee voittajan äänestämällä. Joulun alla valittu Lucia-neito tekee vierailuja sairaaloihin, vanhainkoteihin, hoitolaitoksiin ja kouluihin valon ja ilon lähettiläänä. Harva tietää, että Lucia-kulkueen usein esittämä laulu ”Sankta Lucia” on alun perin napolilainen venelaulu, joka kertoo samannimisestä Napolin satamasta. Kaunis kappale toki on, nyt voit hiljentyä siitä nauttimaan.

Pingy Lucia2
Alun perin Lucian kerrotaan olleen ruskeahiuksinen, mutta nykyään valon ja ilon tuojalle kelpuutetaan muunkin väriset hiukset. Mistähän lienee sitten syntynyt yleinen käsitys vaaleahiuksisesta Luciasta? Raasulla pingviinillämme tosin tätä hiusväriongelmaa ei ole, kalju kun on.

Lähteet:
Suomen evankelis-luterilainen kirkko, 26.11.2012.

Tunturisuden joulusivut


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s