Luukku 18. Joulua Oulusa

Hyvvää joulunalusaikaa ja tervetulua Ouluun!

Jos nää oot ensimmäistä kertaa täälä nii ehkä kannattaa mennä ekana tervehtimmään toripolliisia torila. Viima saattaa vähän käyä mereltä, joten muista pukkeutua lämpimästi! Joulupäivänä tullee täyteen kakskytäviis vuotta toripolliisin palijastuksesta, joten miehen ikkään on seki jo päässy. Jottain ettäistä sukua pingviinillekki asennosta päätellen? Tiiä sitten miten toripolliisi on kärsiny kallioparkin rakentamisesta. Luulis ainaki korvien olevan jo aika kipiät.

Toripoliisi

Torin toisella kulumalla on vierekkäin kaupunginteatteri ja pääkirijasto, joissa järijestettään joulukuussa viiettä kertaa kansainvälinen seiminäyttely. Seiminäyttelyyn on lahajotettu ja lainattu jouluseimiä eri puolilta maalimaa, mutta sinne on voinu myös ilimottaa ihan ittetekemänsä seimen. Tiesikkönä, että jouluseimi on tuttu näky erityisesti Keski-Euroopasa? Siellä voijaan seimen avulla opettaa lapsille joulunajan tarinaa. Oulusa seimiä voit bongata myös kirkoisa ja liikkeijen näyteikkunoisa, oohan valappaana!

Torilta kannattaa jatkaa suoraan Rotuaarille, joka siis tarkottaa kävelykatuva. Siellä ei tarvii autoja väistellä, mutta renoveeraus saattaapi olla käynnissä. Rotuaarilla järjestettään myös joka vuosi perinteinen Tiernapoikakilipalu, johon halukkaat ryhymät voi osallistua. Tiernapojat myös essiintyvät joulun aikaan joka päivä tiernatorila, sinne voipi mennä esitystä kattomaan ihan ilimatteeksi. Ai niin, Ouluahan kututaankin joulun aikaan tiernakaupungiksi. Paska kaupunnia ei kukkaan sillon taho muistela.

Tiernapojat
Tiernapojat: Herodes, Murjaanien kuningas, Knihti, Mänkki

Jos tykkäät käyä rauhottumasa jouluvilskeen alta, niin kannattaa ehottomasti osallistua seurakunnan järjestämmiin Kauneimpiin joululauluihin. Siinä ihan keskustasahan on kaunis Tuomiokirkko, josa näitä lauluja kans järjestettään. Sitte ku tullee näläkä, voi piipahtaa pizzalla eli tuttavallisemmin känkyllä. Näitä känkkypaikkoja tullee kaupungilla vastan pilivin pimmein. Känkyn päälle voit vielä lorrauttaa palijon majoneesia, jos halluut oikeesti syyvä oululaiseen tappaan! Jos haluat kokkeilla (toista) oululaista perinneruokaa nii rössypottua saa ainaki Sokeri-Jussin Kievarista Pikisaaresta ja Kauppahallista. Ite en oo kyllä sitä ennää ala-asteen jäläkeen syöny ja luulen, että monella muullaki on raumoja kysseisestä ruuasta. Kiva kahavila lyhyemmälle pysähykselle on Strada Coffee Torikavulla.

Jos nää tykkäät jääkiekosta nii mee ehottomasti kattomaan Kärppä-matsia. Tännään illalla pääsisit kattomaan Kärppälaumaa ihan paikan päälä Raksilan hornankattilasa. Vastaan luistellee kierojen savolaisten KalaPa. Tämäkin tyyppi taitaa olla kova fani?

Pingy_kärpät

Hyvvää joulua!

Toripolliisin kuva ja Oulun murteen oikoluenta: Heli Puustinen


5 thoughts on “Luukku 18. Joulua Oulusa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s