Luukku 21. Joulu unkarilaisittain

Joulun odotus alkaa Unkarissa vuosittain 6.12., silloin jo saapuu Joulupukki. Joulupukki tuo lapsille lahjoja kouluihin sekä koteihin.

Virgács
Virgács

Lapset kiillottavat kenkänsä ja laittavat ne ikkunalaudalle. Aamulla (vanhempien täyttämänä) riemu on suuri, kun kengät ja saappaat ovat täynnä makeisia. Aikaisemmin punaisissa kauniissa pussukoissa oli makeisia ja ”virgács”. Virgács tarkoittaa pieniä kullattuja oksia, mitkä annetaan yleensä niille lapsille, jotka ovat käyttäytyneet huonosti. Jostain syystä minä aina olen saanut niitä.

Unkarissa ei ole välttämättä jouluna lunta. Lapsena tuijotettiin joka ilta ikkunasta ulos ja rukoiltiin lumisadetta. Kun se vihdoinkin saapui, oli heti mentävä ulos, koska seuraavana päivänä ei ollut enää varmaa, että lumi olisi yhä maassa. Kauniita muistoja minulla onkin lumentulosta, kun kadulla oli koko naapurusto ja vanhemmat vetivät meitä pulkalla, vaikka oli jo tosi myöhäinen ajankohta illasta.

Muuten joulunodotus on samanlainen kuin Suomessa. Sukulaisten kanssa sovitaan ajoissa minä päivänä tavataan, kenen luona ja kuka tekee herkut. Sitten suunnitellaan jouluruoat.

KalkkunaMeillä Unkarissa on omat perinneruoat, mutta emme ole niin tarkkoja siitä kuin suomalaiset. Kinkku ei kuulu jouluruokien kirjoon. Kinkkua syödään pääsiäisenä ja se valmistetaan hieman eritavalla kuin Suomessa. Jouluisin Unkarissa syödään kuivatuilla luumuilla ja kastanjamassalla täytettyä kalkkunaa, joulukalaa (täytettyä uunikalaa), paistettua ankkaa ja muita vastaavia herkkuja. Haudutettu punakaali on myös usein joulupöydässä. Salaateilla ei juuri herkutella, mutta alkuruuaksi on aina keitto.

Jälkiruoat ovat ihania leivoksia ja niitä on montaa sorttia. Beigli on unkarilaisten joulun tunnetuin herkku. Leivos on pullataikinasta tehty ja täytetty saksanpähkinä- ja/tai unikonsiemenmassalla.

Beigli
Beigli

Joulukuusi koristellaan yleensä 24.12, jouluaaton aamupäivän aikana koko perheen voimiin. Szaloncukor on vain Unkarissa tyypillinen makeinen, joka on suklaaherkku, ja sillä koristellaan myös kuusi. Illalla sitten jokainen hiipii ja laskee oma lahjansa kuusen alle. Unkarissa pikku Jeesus tuo varsinaiset joululahjat, ei Joulupukki niin kuin Suomessa.

Unkarilaisten eri uskontokuntien edustajien jouluperinteisiin kuuluu myös joulukirkko. Katolilaiset juhlivat suurin piirtein samalla tavalla kuin reformoidutkin. 24.12 on yöllä jumalanpalvelus ja samoin heti seuraavana aamuvarhaisella klo 06.00 alkaen. Joulun aikaan tavallisesti on kauniita urkukonsertteja, joissa soitetaan joulumusiikkia. Meillä unkarilaisilla ei sen sijaan ole joululaulujen yhdessä laulamisen perinnettä kirkossa kuten täällä Suomessa.

Szaloncukor
Szaloncukor

Unkarilaiset syövät itsensä yhtä täyteen kuten suomalaisetkin joulunpyhinä ja pitkin joulunpyhiä jatkuu tämä syömisen riemujuhla. Yleensä tavataan koko sukua ja kokoonnutaan pöydän ääreen keskustelemaan, syömään ja juomaan pitkään ja hartaasti.

Näissä merkeissä toivotan:

Boldog karácsonyt! = Hyvää Joulua!

Monika Cseh


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s