Harjoittelijana Laurea-kirjastossa

Päädyin harjoittelijaksi Laurea-kirjastoon kaukaa Pohjois-Pohjanmaalta, Oulusta. Opiskelen Oulun seudun ammattikorkeakoulussa kirjasto- ja tietopalvelun koulutusohjelmassa ja opintoihini kuuluu pakollisena 14 viikkoa kestävä ammattiharjoittelu. Alusta lähtien minulle oli selvää, että haluan harjoitteluun pääkaupunkiseudulle. Koen, että työllistymismahdollisuudet ovat täällä rutkasti paremmat valmistumisen jälkeen kuin Oulun seudulla, jonne kirjastoalan koulutusta on keskitetty. Halusin myös ehdottomasti paikkaan, jossa harjoittelijalle maksetaan palkkaa harjoittelun aikana. Ammattikorkeakoulukirjasto työympäristönä kiehtoi myös, samoin kirjaston sopiva koko – ei kirjastokopeille tai viiden kerroksen jättirakennuksille. Kuinka ollakaan, Laurea-kirjasto Leppävaara täytti kaikki kriteerini.

Huomioita syyskuun ajalta: Laureassa ei ole vahtimestareita vaan isäntiä!  Entistä kielten opiskelijaa ilmaisu hymyilyttää.  Yhteisöllisyys on näkyvää ulkopuolelta tulevalle – ihmiset tervehtivät toisiaan koulun käytävillä, opiskelijat ja henkilökunta jonottavat samoissa ruokalajonoissa ja kyläkahveja nautiskellaan joka perjantai. Jännää on myös huomata, miten koulussa opiskelluista asioista oikeasti on hyötyä työmaailmassa! Kuun loppupuolella osallistun Lutraajien eli luetteloijien työryhmän kokoukseen ja ymmärrän ainakin omasta mielestäni sujuvasti kaiken, mitä kokouksessa puhutaan.

Lokakuussa pääsen osallistumaan Kirjastoverkkopäiville, uunituoreen Kaisa-talon esittelykierrokselle ja Kirjamessuille.  Metadata-asiat menevät ehkä vähän yli hilseen, mutta e-kirjaesitykset kiinnostavat. Kaisa-talo on huikaiseva ja ihan mieletön pelkkänä tilanakin. Kirjamessuilla taas käyn tekemässä hyviä joululahjahankintoja, vai olivatkohan enemmän heräteostoksia? QR-koodit ovat johtotähtenäni tekemisissäni useamman viikon, lisää niistä voit lukea täältä. Luettelointi itsenäisesti alkaa myös sujua. Kuun ammatillinen kohokohta taitaa olla luetteloidessani kirjaa EVVVK : Kimi Räikkösen parhaat.

JoulutähtiäMarraskuussa lähden vierailemaan myös muissa Laurea-kirjaston yksiköissä. Porvoon campus on viedä jalat alta ja vanha kaupunki on kuin toiselta vuosisadalta. Tikkurilassa pääsenkin levittämään QR-koodien ilosanomaa ainakin uutuushyllylle asti. Marraskuussa saapuu myös vaihtari Itävallasta Leppävaaraan. Koko ajan tuntuu olevan jotain spesiaalia menossa. Marraskuun aikana kasataan kokoon myös Laurea-kirjaston joulukalenteri, joka ilmestyy blogipostausten muodossa. Enpä olisi uskonut harjoittelun alussa stailaavani pingviiniä eri asuihin tai kirjoittavani blogia Oulun murteella. Puhumattakaan silkkipaperilumihiutaleiden leikkelystä, mitä tuli harrastettua viimeksi ala-asteella.

Työtehtäviä minulla on ollut reilun kolmen kuukauden aikana monenlaisia: normaalin asiakaspalvelun ja siihen liittyvien rutiineiden lisäksi olen luetteloinut kasapäin kirjoja, tutustunut e-aineistoihin ja niiden käyttöön mobiililaitteilla, vääntänyt ohjeita yhdestä sun toisesta asiasta, tutustunut QR-koodeihin ja niiden toimintaperiaatteisiin ja istuttanut niitä kirjastoympäristöön, kirjoittanut kirjaston blogiin useammankin postauksen, osallistunut solmutyöskentelyyn, vieraillut muissa Laurea-kirjaston yksiköissä sekä tutustunut moniin uusiin kirjastotäteihin (ja siihen yhteen setään). Uskaltaako joku vielä väittää, että kirjastotyö on pelkkää kirjojen piippaamista tiskillä? Hämmentävää on ollut myös huomata, kuinka pienet piirit kirjastomaailmassa onkaan. Joku tuntee aina jotakin kautta jonkun toisen itselle tutun henkilön. Eipä taideta kirjastolaisia turhaan kutsua verkostoitumisen ammattilaisiksi.

Tätä kirjoittaessa elellään harjoitteluni viimeisiä päiviä. Olo on haikea, mutta päättäväinen: nyt pikaisesti opiskelut loppuun, opinnäyte valmiiksi ja työelämään kiinni! Samalla olen asettanut itselleni tavoitteita: Haluan tehdä työtä, jolla on merkitystä. Haluan tehdä työtä, josta pidän. Haluan olla innostunut työstäni ja valmis kehittymään ja oppimaan uutta. Haluan työpaikan, johon menemistä ei tarvitse voivotella edellisenä iltana. Haluan kirjastoalan ammattilaiseksi. Mielestäni Laurea-kirjasto ja sen henkilökunta täyttää edellä mainitut kriteerit. Ennen kaikkea harjoitteluaika on vahvistanut näkemystäni siitä, että kirjastoala on ”minun juttuni”.  On ollut hienoa olla osa tätä joukkoa. Pingviineitä unohtamatta.

Elina_Pingy

Elina


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s