Lähtökohtia kirjastojen tulevaisuustyöskentelyyn – Mitä tapahtui Singaporen IFLA:ssa 2013

IFLA2013_logoElokuussa 17.-23.8. Singaporessa järjestettiin IFLA:n 79. maailmankonferenssi WLIC2013. Tässä lyhyt kooste viikosta.

Sinikka Sipilä IFLA:n presidentiksi Sipila1

Suomalaisesta näkökulmasta tärkeintä Singaporessa oli Sinikka Sipilän astuminen IFLA:n presidentiksi. Sipilä on Suomen kirjastoseuran toiminnanjohtaja ja hänet on valittu tehtävään vuosille 2013 – 2015. Puheenjohtajakauden teemana on Strong Libraries – Strong Library Associations, lause joka virkaanastujaisvastaanotolla Jukka Relanderin puheessa muuttui erittäin voimakkaaksi R:ksi. Itseni on valittu Sipilän tukiryhmään ja kiinnostuneena odotan tulevaisuudelta tehtäviä.

technologies
IFLA Trend Report – Onko kirjastoilla vielä tulevaisuutta?

Singaporessa 19.8. julkistettiin keskeinen väline kirjastojen tulevaisuustyöskentelyyn: IFLA Trend Report. Trendejä on ollut hahmottamassa iso joukko talouselämän ja oikeustieteen asiantuntijoita, yhteiskuntatieteilijöitä, opettajia ja tekniikan alan tutkijoita. Asiakirja piirtää suuria linjoja ja tarjoaa näkökulmia kirjastojen kehittämiselle, mutta  tarina kulkee varsin korkealla tasolla: Käytännön pohdinta kirjaston mahdollisuuksista on tehtävä paikallisesti. Täältä löytyy ilmiöitä havainnollistava esitys.

5 päätrendiä: i6

1. Uusi teknologia sekä laajentaa että rajoittaa pääsyä informaatioon: Informaatiolukutaidon merkitys kasvaa, mutta samalla kasvaa tietoon pääsyn rajoittaminen taloudellisin perustein. Tästä hyvä esimerkki on esim. Elsevierin lisenssihintojen kasvu.

2. Verkko-opetus demokratisoi ja hajauttaa oppimista: Vapaiden ja avointen oppiresurssien (OER & MOOC) avulla koulutuksesta ja elinikäisestä oppimisesta tulee halvempaa, helpompaa ja saavutettavampaa kaikille, mutta toisaalta muodollisen koulutuksen merkitys vähenee ja oppimisen paikallisuus uhkaa kadota.

3. Yksityisyyden ja tietosuojan rajat määritellään uudelleen: Yhteiskunnan ja yritysten keinot seurata kansalaisten tietoliikennettä ja profiloida heitä laajenevat. Tästä seuraa yksityisyyden suojan, digitaaliseen jalanjälkeen ja kansalaisluottamukseen liittyviä ongelmia.i5 Tästä aiheesta FAIFE:n erinomaisista esityksistä löytyy paljon asiaa.

4. Verkottunut yhteiskunta kuuntelee ja antaa oman äänen kansalaisille ja uusille ryhmille: Sosiaalisen median myötä kansalaisliikkeitä syntyy yhä enemmän ja niiden vaikutusmahdollisuudet laajenevat perinteisten poliittisten liikkeiden kustannuksella.

5. Uusi teknologia muuttaa globaalia tietotaloutta: Mobiililaitteista tulee tärkein väline informaation, sisältöjen ja palvelujen käytössä sekä yhteiskunnallisessa osallistumisessa missä tahansa maailmaa.

E-lainausperiaatteilla homma kuntoon kirjastoille?  I2

Singaporessa julkistettiin uusi säköisen lainaamisen periaatteisto IFLA Principles for Library eLending. Periaatteisto on väline e-kirjaneuvotteluihin sekä kirjastojen omaan työskentelyyn.

Periaatteet ovat lyhykäisyydessään seuraavat:

  1. Kirjaston tulee voida hankkia mikä tahansa kaupallisesti saatavilla oleva e-kirja ilman embargo-aikoja.
  2. Kirjastolla tulee olla pääsy e-kirjoihin järkevillä käyttöehdoilla ja kohtuulliseen hintaan.
  3. E-kirjojen hankkimisehtojen täytyy pitää sisällään kansallisten lakien määräämät kirjastotoimintaan kohdistuvat tekijänoikeudet ja –rajoitukset.
  4. Kirjastoille tarjottujen e-kirjojen tulee olla riippumattomia alustasta ja niiden tulee olla asiakkaille saavutettavia
  5. E-kirjapalveluiden tulee tarjota käyttäjälle yksityisyydensuoja.

Asiakkaiden osallistamiseen apuvälineitäI3

IFLAssa oli useampi mielenkiintoinen esitys asiakkaiden osallistamisesta. Vantaan Katariina Ervasti, Minna Saastamoinen ja Marko Nissinen kertoivat Hakunilan kirjastotilan uudistamisesta kierrättämällä vanhoja materiaaleja ja rakentemalla itse yhdessä asiakkaiden kanssa. Paperi kannattaa lukea läpi ja miettiä, voisiko samaa workshop-mallia soveltaa omassa kirjastossa. Toinen vilkaisemisen arvoinen paperi on Ulla Pötsösen arviointimenetelmä asiakkaiden osallistamisen tasoon: Osallistumisen portaat.

Mielenkiintoinen esitys oli myös Elina Kariojan How to evaluate libraries’ sustainability? An approach to an evaluation model and indicators. Laureassa viime syksynä harjoittelijana ollut Elina palkittiin esityksen aiheeseen liittyneestä opinnäytetyöstään.  IFLA:ssa kestävä kehitys ja vihreän kirjaston suuntaviivojen luominen on vielä alussa.

Mitä jäi käteen?i7

IFLA:n työ kirjastojen ja kansalaisten tiedonpääsyn puolesta antaa voimia omaan työhön. Kollegoihin tutustuminen niin naapurista kuin toiselta puolelta maailmaa on elämän parhaita kokemuksia. Erityisesti mieleen jäi IFLA:n beach partyssä yhteinen teehetki Lähi-idästä tulevien kollegoiden kanssa.

Trend Report tulee omaksi lukemistoksi ja toivottavasti ensi kevään Laurea-kirjaston tavoitetyöskentelyn välineeksi.

Mikä on IFLA?

 

 


One thought on “Lähtökohtia kirjastojen tulevaisuustyöskentelyyn – Mitä tapahtui Singaporen IFLA:ssa 2013

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s