Matkalla bongattua

Joskus matkoilla kävellessään ympäri tuntemattoman  kaupungin katuja, törmää paikallisiin mielenkiintoisiin arjen ratkaisuihin.

Syyslomani suuntautui Itävaltaan, Wieniin. Lähellä hotelliani, eläväisen kaupunginosan kadun kulmauksessa, oli kuvassa oleva kierrätyskirjojen kaappi. Aivan loistava idea! Sen hetken ajan, mitä olin kaapin lähettyvillä, kierrätyskaapin ovi kävi jatkuvasti ja lähistöllä asuvat ihmiset toivat lukemiaan lehtiä ja kirjoja kaappiin ja saattoivat ottaa mukaansa päivän sanomalehden tai pokkarin. Yöllä kaappi oli lukittu.

Kirjojen kierrätyskaappi

Tällaista kierrätyskaappia toivoisin itsekin esimerkiksi lähiostarille tai juna-asemien yhteyteen sen lisäksi, että monessa lähikirjastossa on toisinaan ’Vie mennessäsi, tuo tullessasi’ -kärryjä.

Useimmiten matkoilla minulla on ollut huono kirjastokarma: jos suunnitelmiini on kuulunut käydä tutustumassa johonkin paikalliseenKirjaston vartija kirjastoon, olen lähes aina huomannut seisovani kiinni olevan oven takana tai matkasuunnitelmat ovat muuten vaihtuneet lennossa.  No lomalla voi todistetusti elää ilman kirjastojakin, mutta tällä kertaa ennätin tutustua Itävallan kansalliskirjaston Prunksaaliin. Prunksaal, kirjastosali, on osa kansalliskirjastoa ja avoin vierailijoille. Varsinainen kirjaston puoli on rauhoitettu asiakkaiden käyttöön. Prunksaal on jo aiemmin ollut erään kollegani matkakohteena ja hyvän matkakuvauksen siitä voit lukea täältä.

Kirjastosali teki lähtemättömän vaikutuksen marmoripylväineen, kattomaalauksineen ja korkeine kirjahyllyineen myös minuun ja tilana sali oli henkeäsalpaava. Ilmassa oli myös hieman indianajonesmaista henkeä ja en malttanut olla miettimättä tässä ympäristössä hyllyjen takaisten salakäytävien ja aarrekarttojen mahdollisuutta. Olisikohan kirjastonhoitajan työ täällä kirjaimellisesti yhtä seikkailua?

Prunksaal


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s