Erasmus-vaihdossa smørrebrødejä ja tanskalaista kirjastotyötä

Millaisia uusia ajatuksia Kööpenhaminan vaihtoviikko Metropolitan University Collegessa voi tuoda omaan työhön? Tätä selvitti kaksi Laurean informaatikkoa 11. – 15.11.2013.

Esimies huhuili syksyn mittaan halukkaita lähtemään kansainväliseen henkilöstövaihtoon. Miltä kuulostaisi viikko Kööpenhaminassa, joka on tunnettu designistaan, polkupyöristään ja meidän näkökulmasta kirjastoistaan. Muutaman päivän pähkäiltyämme laitoimme hakupaperit vetämään Metropolitan University Collegeen, joka on monessa mielessä Laurean kaltainen opinahjo: useita toimipisteitä, monialainen opetus ja useita kirjastopisteitä.

Meidät hyväksyttiin. Tästä alkoi kiivas paperityörumba ja sähköpostittelu: me kaksi, Laurea-kirjasto ja Laurea, in English, please. Lentoliput, hotelli ja valuutta – checked! Ja eikun Finnairin nokka kohti Kööpenhaminaa.


Tanskalaisella tehokkuudella ja ripauksella hyggeä laadittu vaihto-ohjelma

Staff Week –ohjelma oli selkeä ja huolella laadittu, ja siinä oli otettu huomioon myös osallistujien toiveet. Maanantaina aloitimme, me kaikki kuutisenkymmentä Erasmus-vaihtaria ympäri Eurooppaa: korkeakoulujen viestinnän ammattilaisia, opintosihteereitä, kansainvälisten asioiden hoitajia, IT-asiantuntijoita ja kirjastolaisia. Esittelimme omaa organisaatiotamme ja tutustuimme toisiimme.

Metropol2

Saimme tanskan pikakurssin ensi hätään. Jeg vil gerne have en kop kaffe. Skal vi danse?  Paikallinen kampusstrategia ja visio tulivat tutuksi, ja onpa siellä jotain, mikä meiltä Laureasta puuttuu: henkilökunnan oma pubi. Tuo viimeistään oli uusi hieno idea, jota saavat kaikki Laurean yksiköt vapaasti lainata! Tanskalainen elämänasenne hygge (= viihtyisyys) tuli tutuksi niin työpaikoilla kuin vapaa-ajalla.

Organisaatiomuutokset ja vaikutukset kirjastotyöhön

Eka päivä
Tanskalaiset emäntämme kertoivat kirjaston organisaatiomuutoksesta

Tiistaina ja keskiviikkona oli meille seitsemälle vierailevalle kirjastolaiselle omaa ohjelmaa. Kollegamme tulivat Norjasta, Belgiasta, Liettuasta ja Turkista. Tanskalaiset isännät kertoivat kirjastonsa yksiköiden yhdistämisistä, niin tapahtuneista kuin tulossa olevistakin. Toiminta on pitänyt organisoida uudelleen. Enää ei joka paikassa tehdä kaikkea, vaan henkilökunta toimii kahdessa työryhmässä. INFO-ryhmä huolehtii sekä henkilökunnan että opiskelijoiden opettamisesta ja ohjauksesta sekä projektien tiedonhaun tuesta. PRO-ryhmä keskittyy prosessien kehittämiseen ja hoitamiseen, kuten aineistohankintaan. Näin meilläkin toimitaan: työskennellään solmuissa, tehtäväkohtaisissa työryhmissä. Saimme uskonvahvistusta ja kuulimme, miten vanhoista käytänteistä oli luovuttu.

Itseohjautuvat asiakkaat ja ohjauksen merkitys

Kirjastotila
Opiskelijoiden työskentelytila kirjastolla

Metropol University Collegessa on kiinnitetty paljon huomiota asiakkaiden ohjaamiseen e-aineistojen käyttöön. Painetunaineiston lainaus, palautus ja varaaminen hoituvat asiakkaiden itsepalveluna. Henkilökunta ja avuksi palkatut opiskelijat keskittyvät asiakkaiden ohjaamiseen. Koulutetut opiskelija-avustajat neuvovat teknisissä asioissa opiskelijatovereitaan, chatissa päivystää arkisin tiedonhaun ammattilainen ja päivystävä kirjastolainen on tavoitettavissa myös puhelimitse. Tässä olisi meille osin uutta.

Kirjastolaiset ohjaavat ja opettavat henkilökuntaa, jolle on organisaatiomuutoksessa uutena velvoitteena tullut tutkimuksen tekeminen. Paikallisen sairaalan kanssa on sopimus hoitotyön ammattilaisten tiedonhaun ohjaamisesta ja opettamisesta – Laureasta tuttu toimintamalli on koettu muuallakin hyväksi.

Saavutettavuus kellon ympäri ja turistina oleilua

Vaihto-organisaatiossamme oli kokeiltu kirjaston auki pitämistä ympäri vuorokauden. Kokeilu oli aloitettu eräästä pienestä keskustan yksikkökirjastosta ja hyvien kokemusten pohjalta oli suunnitelmissa avata suurimman yksikön kirjasto ympärivuorokautiseen käyttöön loppuvuodesta 2013. Saavutettavuus koettiin tärkeäksi ja panostamisen arvoiseksi asiaksi. Siirtyminen 24/7 aukioloon edellyttää sähköisen kulun- ja kameravalvonnan asentamista, sillä henkilökuntaa ei riitä yöpäivystykseen. On kiinnostavaa seurata, miten kokeilu onnistuu. Olisiko tässä ideaa tulevaisuuden Laureaan?

Christiania
Näkymä Kuninkaallisen kirjaston ulkopuolelta

Virallisen ohjelman lisäksi vaihtoisännät tarjosivat meille mahdollisuuden tutustua Kööpenhaminaan myös turisteina – puolen päivän kiertokävely ja -ajelu veneellä marraskuisen Kööpenhaminan kanaaleissa opettivat hymyilemään kaatosateessa, vaikkei juuri nähtävyyksiä nähnytkään. Lämpimässä ja hämyisän tunnelmallisessa pubissa oli sen sijaan mukava vaihtaa ajatuksia kollegoiden kanssa. Lisäksi kävimme omatoimisesti tutustumassa Mustaan timanttiin, Kuninkaalliseen kirjastoon . Siellä oli kirjaimellisesti vanhaa uuden sisällä.

Black Diamondin arkkitehtuuria
Kuninkaallinen kirjasto Black Diamond

Kotiinpaluu Finnairin lakonuhasta huolimatta sujui mukavasti matkan viimeistä smørrebrødiä syödessä. Vaihtoviikko oli mahtava tilaisuus tutustua ulkomaalaisiin kollegoihin, nähdä miten muualla tehdään samaa työtä ja luoda yhteistyökontakteja.

Vaihtoa suositellen
Erja Huovila & Anna Laakkonen


2 thoughts on “Erasmus-vaihdossa smørrebrødejä ja tanskalaista kirjastotyötä

  1. Kivasti kirjoitettu:)

    Oletteko saaneet vinkkejä Laurea – kirjaston toimintoihin?

    T. Aira

    1. Kiitos kommentoinnista Aira! Kööpenhaminan vaihdosta on lähes kaksi vuotta aikaa ja moni asia on tällä välin muuttunut Laurea-kirjastossa. Muun muassa kirjastotiloja on remontoitu useammalla kampuksella, varattujen niteiden nouto on siirretty osin omatoimiseksi, kaikki kirjastot ovat siirtyneet RFID-tarroitukseen, IL-ohjaus on suunniteltu uusiksi ja olemme kehittäneet verkkopalveluita monella tapaa.

      Hyviä vinkkejä näiden asioiden kehittämiseksi on tarttunut kv-vaihdoista! 🙂

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.