Miten uudistaa, kun kun tilaa on vähän? Leppävaaran kirjastotilaa rakennetaan vähitellen

AmsterdamLeppävaaran kirjaston toimintamalli ei ole ollut yksi remontti vaan vähittäinen uudistaminen. Alkusysäys tuli kahdesta suunnasta: Laurea-kirjaston vierailusta Amsterdamiin vuonna 2011 ja esimiehen Hannan ajatuksesta kirjastosta teehuoneena. Uudistamisen suunta on haettu käyttäjäkyselyistä, seuraamalla omaa alaa ja viimeisin sysäys keväällä 2013 Leppävaaran tilojen käyttötarpeesta tehdystä opinnäytetyöstä. Tämä kuvasarja esittelee, missä uudistustyössä mennään.

Leppävaaran kirjaston tila on pieni suhteessa yksikön opiskelijamäärään. Amsterdamin matka avasi silmämme siihen, miten erilainen kirjasto voi käyttäjilleen tilana olla, mikäli niin tahdotaan. Samaan pieneenkin tilaan voi rakentaa hyvin erilaisia ympäristöjä kekseliäin ratkaisuin ilman valtavaa budjettia, kuten esim. DOKissa oli tehty.

Eero Aarnion Puppyt ostettiin Amsterdamin matkan jälkeen. Tämä oli ensimmäinen askel tilauudistuksessa.
Eero Aarnion Puppyt ostettiin Amsterdamin matkan jälkeen DOKin mallia matkien. Tämä oli ensimmäinen askel tilauudistuksessa.

Esimiehen teehuoneideaa pidimme kaikki työntekijät aluksi hankalasti toteutettavana. Kun lopulta lähdimme kehittämään ajatusta, se on osoittautunut toimivaksi ja palvelu suosituksi.

Kirjaston teehuone on hyvin yksinkertainen: vedenkeittimellä voi keittää itse vettä, kirjasto tarjoaa teepussit ja pikakahvia.
Kirjaston teehuone on hyvin yksinkertainen: vedenkeittimellä voi keittää itse vettä, kirjasto tarjoaa teepussit ja pikakahvia. Palvelu tuo kirjastoon sydämen ja lämpöä.
Vuonna 2012 käsikirjahyllyt organisoitiin uudella tavalla niin, että hyllyt erottivat työskenteleviä ryhmiä toisistaan.
Vuonna 2012 käsikirjahyllyt organisoitiin uudella tavalla niin, että syntyi looseja ja hyllyt erottivat työskenteleviä ryhmiä toisistaan. Viherkasveja ostettiin 15 kpl.
Kirjastokortin ulkoasusta teetettiin Ifolorilla yksinkertaisia canvas-tauluja.
Kirjastokortin ulkoasusta teetettiin Ifolorilla yksinkertaisia canvas-tauluja.
Vanha iso näyttö siirrettiin kirjaston eteen ja tietohallinnon kanssa otettiin käyttöön info-tv-järjestelmä. Se on osoittautunut oivaksi tiedotuskanavaksi.
Keväällä 2012 vanha iso näyttö siirrettiin kirjaston eteen ja tietohallinnon kanssa otettiin käyttöön info-tv-järjestelmä. Se on osoittautunut oivaksi tiedotuskanavaksi.
30. tammikuuta 2013 kirjastoon saatiin kolme Studio Antti E:n Silence Chairia. Niistä tuli heti opiskelijoiden suosikkeja.
Tammikuussa 2013 kirjastoon saatiin kolme Studio Antti E:n Silence Chairia. Niistä tuli heti opiskelijoiden suosikkeja.
Kesällä 2013 kirjaston lattiaa uusittiin ja osa kirjastosta muutti evakkoon. Päätettiin, että syksyllä muuttokaappien palatessa lehtisali uudistetaan kokonaan.
Kesällä 2013 kirjaston lattia remontoitiin ja osa kirjastosta muutti evakkoon.

Keväällä 2013 kirjaston lattiaremontin alkaessa päätettiin, että syksyllä muuttokaappien palatessa lehtisali uudistetaan kokonaan. Keväällä 2013 valmistui Heikki Erolan opinnäytetyö, jossa todettiin campuksen tarvitsevan lisää ryhmätyötilaa ja tilaa itsenäiseen työskentelyyn. Kuinka tehdä kirjastoon lisää tilaa opiskelijoiden käyttöön ja silti säilyttää sama kokoelmatila? Hahmottelimme paperille, juttelimme opiskelijoiden kanssa ja pyörittelimme hyllyjä.

Elokuussa 2013 suuri osa vanhoista tilaavievistä lehtikaapeista purettiin ja tavallisiin avohyllyihin järjestettiin lähdet avoimesti hypisteltäviksi. Näin saatiin lehdet houkuttelevammin esille ja täynnä lehtikaappeja oleva huone muuhun käyttöön.
Elokuussa 2013 suuri osa vanhoista tilaavievistä lehtikaapeista purettiin ja lehdet järjestettiin tavallisiin avohyllyihin kansi esille aiheittain. Näin saatiin lehdet houkuttelevammin esille hypisteltäviksi ja täynnä lehtikaappeja oleva huone muuhun käyttöön.
Vanhojen lehtikaappien tilalle rakennettiin hiljaisen työskentelyn tilaa, jota keväällä 2013 valmistuneessa opinnäytetyössä Leppävaaran campuksen tiloista kaivattiin kovasti.
Vanhojen lehtikaappien tilalle rakennettiin hiljaisen työskentelyn tilaa, jota keväällä 2013 valmistuneessa opinnäytetyössä Leppävaaran campuksen tiloista kaivattiin kovasti. Kuvassa pöytärivin paikalla oli aikaisemmin korkeita lehtikaappeja.
Hiljaisen työskentelyn tilaan laitettiin perinteisten lukupaikkojen lisäksi kotoisaa lukutilaa.
Hiljaisen työskentelyn tilaan laitettiin perinteisten lukupaikkojen lisäksi kotoisaa lukutilaa.
Päällystimme Marimekon kankaalla canvas-tauluja hiljaisen työskentelyn tiloihin rauhoittamaan tunnelmaa ja estämään äänen kaikumista.
Päällystimme Marimekon kankaalla canvas-tauluja hiljaisen työskentelyn tiloihin rauhoittamaan tunnelmaa ja estämään äänen kaikumista.
Joulukuussa 2013 asennettiin Laurean markkinoinnin suunnittelemat opasteet kirjastoon. Näiden opasteiden takana on henkilökunnan huomaama opiskelijoiden vaikeus löytää kirjoja. lehtiä sekä hiljaista työskentelytilaa.
Joulukuussa 2013 asennettiin Laurean markkinoinnin suunnittelemat opasteet kirjastoon. Näiden opasteiden takana on henkilökunnan huomaama opiskelijoiden vaikeus löytää kirjoja. lehtiä sekä hiljaista työskentelytilaa.
Kokoelman opasteet teetettiin harmaalle pohjalle mahdollisimman helposti luettaviksi ja havaittaviksi. Kokoelman osista keskeisimmät nostettiin esiin.
Kokoelman opasteet teetettiin harmaalle pohjalle mahdollisimman helposti luettaviksi ja havaittaviksi. Kokoelman osista keskeisimmät nostettiin esiin.
Lehtihuoneen kyltistä tehtiin vihreä.
Lehtihuoneen kyltistä tehtiin vihreä.
Hiljaisen työskentelyn aluelle teetetiin suuret teippaukset. Suurilla teippauksilla herätetään opiskelijoiden huomio tilankäytön tarkoituksesta.
Hiljaisen työskentelyn aluelle teetetiin suuret teippaukset. Suurilla teippauksilla herätetään opiskelijoiden huomio tilankäytön tarkoitukseen.
Ovien suuria huomautuksia ei voi olla huomaamatta. Silti ne eivät ole epäystävällisiä.
Ovien suuria huomautuksia ei voi olla huomaamatta. Silti ne eivät ole epäystävällisiä tai holhoavia.
Leppävaaran opettajan ehdotuksesta painettiin roll up e-kirjoina luettavista service design -kirjoista. Roll up kokoaa Leppävaaran kannalta keskeistä aineistoa yhteen ja tarjoaa suoran pääsyn mobiililaitteella qr-koodin avulla.
Leppävaaran opettajan ehdotuksesta painettiin roll up e-kirjoina luettavista service design -kirjoista. Roll up kokoaa Leppävaaran kannalta keskeistä aineistoa yhteen ja tarjoaa suoran pääsyn mobiililaitteella qr-koodin avulla.
Tammikuussa 2014 saapui Eero Aarnion puu lehtisalin kuperaan kulmaan, joka näkyy ensimmäisenä asiakkaille heidän tullessaan palveluaulaan.
Tammikuussa 2014 saapui Eero Aarnion puu lehtisalin kuperaan kulmaan, joka näkyy ensimmäisenä asiakkaille heidän tullessaan palveluaulaan.

Palautteen keräämistä on myös yritetty ideoida uudelleen. Whiteboardia on käytetty palautteen keruuseen, samoin vieraskirjaa. Aarnion puusta on tarkoitus kehittää palautepuu Porvoossa kokeiltua ideaa edelleenkehitellen.

Palaute on tähän mennessä ollut positiivista.
Palaute on tähän mennessä ollut positiivista.

Tilan kehittäminen vähitellen käyttäjäkyselyä ja opiskelijoiden toiveita kuunnellen on tuntunut toimivalta. Koko Leppävaaran kirjaston henkilökunta on ollut mukana ideoimassa ja keksimässä hyviä ratkaisuja sekä tekemässä itse. Opiskelijoiden osallistumista tilojen uudistamiseen on jatkossa tarkoitus syventää.

Jatkossa edessä on palvelutiskin ja lainauksen uudistaminen.


One thought on “Miten uudistaa, kun kun tilaa on vähän? Leppävaaran kirjastotilaa rakennetaan vähitellen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s