Napsaa kuva tai kaksi, tee kirjasto paremmaksi

Kirjaston asiakkailta saama palaute ja kehittämisehdotukset ovat kullanarvoisia. Porvoo Campus kirjastossa kerättiin maaliskuussa palautetta valokuvaamalla. Tämä oli jo toinen kerta, kun kamerat räpsyivät asiakkaiden käsissä. Ensimmäinen valokuvapalaute kerättiin 2012 käyttäen kertakäyttökameroita. Nyt käytössä olivat kätevät Samsungin SH100 -digikamerat, joiden kuvaamisominaisuudet ja kuvan laatu olivat aivan toista laatua kuin kertakäyttöisissä kameroissa. Digikameroiden käyttökin tuntui olevan asiakkailla helpommin hanskassa kuin kertakäyttöisten.

kuva1

Kamerat (2 kpl) asetettiin käyttöön lähelle palvelutiskiä. Näin niiden käyttöä oli helppo seurata. Myös asiakkaiden innostaminen kuvien ottoon kävi kätevästi. Siinä joutui innostajakin kuvauksen kohteeksi. Positiivisille ja negatiivisille valokuville oli varattu omat kamerat.

Asiakkaat tarttuivat mukavasti mahdollisuuteen antaa visuaalista palautetta sanallisen sijaan. Saaliiksi saimme 19 valokuvaajalta 64 kuvaa. 39 kuvassa oli kuvattu mielipaikkaa, mielikohdetta tai mielipalvelua (positiivinen kamera). 25 kuvaa antoi palautetta kehitettävistä kohteista (negatiivinen kamera).

Tämänkertainen trendi oli ottaa kuvia myös itsestä tai opiskelijaporukasta (selfie). Niiden perusteella kirjastossa on kivaa kavereiden kanssa.

Kuva 2

Paljon tuli positiivista palautetta ja mikäs sen mukavampaa. Olemme hyvin pystyneet vastaamaan asiakkaiden tarpeisiin. Uutuuksien hylly, kirjanäyttelyt, kirjojen kierrättäminen, selkeät opasteet ja henkilökunnan ammattitaito saivat kiitosta. Myös äskettäin hakukoneille hankitut viivakoodilukijat olivat onnistunut ostos.

Kriittiset kuvat ovat erityisen antoisia kehittämistä ajatellen. Negatiivisesti asiakkaiden silmään olivat pistäneet mm. 1 vrk:n lainat, kirjojen jako hyllyille laina-aikojen mukaan, nuhjaantuneet kirjat ja opinnäytetöiden iso hahmottumaton massa. Palautekuvat tulevat näytille kirjastoon.

PicMonkey Collage

Asiakkaiden on helppo antaa valokuvapalautetta, mutta kuvien analysointi ilman kuvaajia on joskus hankalaa. Tämän totesimme jo edellisellä kerralla ja siksi otimme analysointiin mukaan avuksemme viisi opiskelijaa. He osallistuivat haastattelijan ylläpitämään ryhmäkeskusteluun, jossa valokuvat toimivat yhtenä keskustelun inspiroijana. Keskustelun teemoina olivat kokoelmat, opiskelijat kirjastotilassa ja vuorovaikutus henkilökunnan kanssa. Tämän haastattelun tuloksiin palataan syssymmällä.

Kuva5

 

Kaija Penttilä


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s