Obaman kanssa Brysselissä

No en tietenkään ollut, mutta satuin sinne samana päivänä Obaman kanssa.

USA:n presidentti Barak Obama oli Brysselissä G7-maiden kokouksessa kesäkuun ensimmäisellä viikolla ottamassa kantaa Ukrainan tilanteeseen. Minä olin siellä palaamassa Erasmus+ -vaihdosta Leuvenistä, vanhasta yliopistokaupungista 30 km Brysselistä koilliseen. Lentokentällä oli nettitiedon mukaan Obaman takia erityisturvajärjestelyt. Harmi, ettemme huomanneet mitään. Tulimme matkatoverini Sari Säynäjoen (informaatikko/HAMK) kanssa kentälle hyvissä ajoin. Koska mitkään erityisjärjestelyt eivät pidätelleetkään meitä, niin kävimme aamukahvilla ja shoppailemassa tuliaisia. Viides matkapäivä oli alkanut aikaisesta herätyksestä huolimatta hyvin. Takana oli onnistunut viiden päivän kv-vaihto.

Lentokone

Erasmus-vaihtoa oli mietitty pari vuotta. Tapasimme Sarin kanssa Helsingin IFLA-konferenssissa 2012. Molemmat olimme tahoillamme miettineet vaihtoon lähtöä. Sanoimme asian ääneen, ja siitä alkoi yhteiseen matkaan orientoituminen. Laurealla on vaihtokumppanina Katholieke HogeschoolLeuven, jossa opetushenkilökunta on käynyt vaihdossa. Ammattikorkeakoulu KHLeuven muodostaa yhdessä Leuvenin yliopiston ja 11 muun ammattikorkeakoulun kanssa KU Leuvenin Association:n. Tämä kokoonpano on tehnyt yhteistyötä Hämeen ja Lahden ammattikorkeakoulujen sekä Laurean yhdessä muodostaman FUAS-liittouman kanssa. Tältä pohjalta ponnistimme kasaan aikataulun, tutustumiskohteet ja viralliset asiakirjat. Ja niin pitkäaikaisesta haaveestamme tuli viikossa osa työhistoriaamme, toivottavasti myös osa ammattitaitoa, laajentuvaa yhteistyöverkostoa, työmotivaatiota.

KHLeuven

Vaihtomme pääkohde oli siis Katholieke Hogeschole Leuvenin kirjasto. Sen lisäksi varasimme opastuksen Leuvenin Yliopiston pääkirjastoon sekä yliopisto-opiskelijoiden AGORA Learning Centre:en. Jälkimmäisiin meille järjestyi esittely, koska niihin ei pääse ilman kulkulupaa. Aavistelen, että AGORAsta saamani tieto ja ideat jalkautuvat matkan annista työarkeeni kaikkein eniten.

AGORA-oppimiskeskus on tulevaisuuden osaajille suunnattu monipuolinen toimintakonsepti. Sen puitteissa voi keskittyä tentteihin, videoiden tekemiseen, virtuaalineuvotteluihin. IT-tuki, laitevuokraamo ja kahvila ovat lähellä. Rakennus on auki 6 a.m.-12 p.m.

AGORA

 

Miksi vaihtoon?

Kuten EU:n vaihto- ja yhteistyöohjelman ohjelmajulistuksessa (vaihto-ohjelma Erasmus+ 2014-2020) sanotaan, vaihto tarjoaa mm. mahdollisuuden kehittää ammatti- ja kielitaitoa, laajentaa omaa yhteistyöverkostoa ja syventää kulttuurien tuntemusta. Tämä oli matkamme tavoitteena ja tämä kaikki toteutui. Eikä vähempiarvoista ollut myöskään breikki arjen rutiineihin. Uuteen asiaan paneutuminen vie pitkäksi aikaa kaiken huomion. Monille arjen asioille tekee hyvää jättää ne jopa hoitamatta kokonaan. Ja saahan näistä vähintään viisi päivää kestävistä vaihtojaksoista OKM:n kansainvälistymiseen liittyvän tuloksellisuusrahoituksen laskentapisteen.

Kansainvälisyys on työssäni jäänyt vähälle paneutumiselle. Vaihdossa otin ilmiön ikään kuin haltuuni. Byrokratia ei ollutkaan niin vaikeaa kuin luulin. Pärjäsin englannillani, uusia ihmisiä oli virkistävä tavata ja huomaamattani kannatin Belgian joukkuetta MM-kisojen karsintaottelua katsellessani. Oma ulottuvuutensa oli suunnitella ja tehdä matkaa toisen organisaation kollegan kanssa.

 

Itse järjestetty ohjelma vai osallistuminen kansainvälisyysviikolle?

Meille oli selvää, että järjestämme vaihtomatkamme itse. Olimme tykönämme miettineet aiheita, joihin haluaisimme perehtyä ulkomaisen kollegan kanssa. Tällaisia aiheita olivat mm. kirjaston yhteistyö opetushenkilökunnan kanssa sekä kirjaston henkilökunnan rooli kehysorganisaation hankkeissa. Myös ajankohta oli matkaamme rajaava: kesän kynnyksellä lukuvuoden hiljennyttyä. Yhteyshenkilöiden metsästys, vaihto-ohjelman suunnittelu ja aikatauluista sopiminen veivät runsaasti aikaa, mutta olimme voittajia. Saimme mitä halusimme. Kiitos myös omien organisaatioittemme kv-asiantuntijoiden avun tässä.

Kasvitieteellinen puutarha

Löysimme hollantilaisen renessanssifilosofin Erasmus Rotterdamilaisen pienen patsaan keskeltä kaupunkia. Rotterdamilainen asui 1400-1500 lukujen taitteessa myös Leuvenissa. Hänen mukaansa on nimetty EU:n Erasmus-ohjelmat.

Suklaistaan, vohveleistaan, Brysselin pitseistään ja oluistaan kuuluisa Belgia on viehättävä maa. Suklaata en maistanut, pitsiä en ostanut, mutta vohvelin söin – nam nam, ja oluista karsiutui suosikikseni herkullisen tumma luostariolut Leffe – hörps! Tiesitkö muuten, että ranskalaiset perunat saattavat ovat lähtöjään Belgiasta.

Polkupyöristä on vielä pakko sanoa sananen. Niitä oli paljon ja niitä tuli joka suunnasta koko ajan. Niillä ajoivat nuoret ja vanhat, miehet ja naiset ja kaikki ilman kypärää.

Leuven kaupunkikuva

Jos kiinnostuit Erasmus-vaihdosta tai kv-kokemuksestamme, niin ole yhteyksissä!

 

Hannele Kalema
(etunimi.sukunimi@laurea.fi)

 


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s