#WLIC2014 kulinaarisen Ranskan sydämessä

WLIC2014 – World Library and Information Congress on parhaillaan menossa Lyonissa, Ranskassa. Tuttu parivaljakko Laurean informaatikko Kaisa Puttonen ja Satu Hyökki Ladec:sta ovat konferenssissa mukana esittelemässä visuaalisen käyttäjätiedon hyödyntämistä posterillaan ”Do we see the same?”.

Lyon – hieno, vastaanottava konferenssikaupunki! Fiilikset olivat korkealla alusta alkaen kun pääsimme TGV-junalla Pariisin kentältä suoraan Lyonin keskustaan, melkein hotellin ovelle. Heti asemalla ilmoitukset toivottivat IFLA-vieraat tervetulleiksi ja opasteet ohjasivat julkisiin kulkuneuvoihin WLIC2014 tapahtumapaikalle, Lyonin kongressikeskukseen. Siellä lukuisat vapaaehtoiset neuvoivat n. 4000 osanottajaa. Muutenkin huomaa, että Lyonissa ajatellaan ihmisiä. Yksinkertaisia, sovellettavia ideoita! Sokeita varten asemalla on uria, joita pitkin kepin kanssa kulkeminen helpottuu. Yhdessä nurkassa oli flyygeli, jota kuka tahansa voi soitella asemalla olijoiden iloksi.

1. Lyon
Näkymiä Lyonista

Viihtyisä kaupunki on yleisilmeeltään siisti ja vihreä. Joka puolella on murattien peittämiä puita. Kaupungin keuhkot, iso Parc de la Téte a d’Or vesialueineen ja ruusupuistoineen on konferenssikeskuksen vieressä. Yllätyselementtinä penkeiltä löytyi book crossing -kirjoja :).

Kaupungin keuhkot
Kaupungin keuhkot

Avajaisia vietettiin sunnuntaina. Kongressikeskuksen amphiteatteri oli tupaten täynnä.

Avajaiset
Avajaiset

IFLAn puheenjohtaja Sinikka Sipilä viittasi puheessaan YK:n ihmisoikeusjulistuksen 19 artiklaan, jossa käsitellään mm. kaikkien oikeutta saada ja käyttää tietoa.

Sipilän puheenjohtajakauden teeman ”Strong Libraries and Strong Societies” alla tämä kongressi käydään teemalla ”Libraries, Citizens, Societies: Influence for Knowledge”. Hän myös kertoi julkaistavasta Lyonin julistuksesta. Avajaiset huipentuivat kuuluisan Pockemon Crewn street dance esitykseen.

Maanantain ja tiistain plenariesitykset olivat mielenkiintoisia. Hollannin Prinsessa Laurentin, joka vaikuttaa mm. Unescossa ja EU:ssa maailman lukutaidon edistämiseen, oli loistava ja yleisönsä mukaanottava puhuja. Prinsessa korosti sitä, että vaikka on tärkeää vuorovaikuttaa samanmielisten parissa, ”diversity of minds is the basis of all innovations”. Yksi puheen sanoma oli, että kirjastolaisten pitäisi rakentaa kumppanuuksia ”ei-kirjastolaisten” kanssa. Prinsessa toivoikin, kysyttyään käsiäänestyksellä, kuinka moni edustaa muuta kuin kirjastosektoria, että seuraavina vuosina määrä olisi kasvamaan päin. Tähän liittyen prinsessa otti esille, että kirjastolaisten tulee seurata ympäristön trendejä ja tietoisesti hakeutua yhteistyöhön muiden toimijoiden, esim. kolmannen sektorin kanssa. ”It is time to raise your voice smartly”, hän kehottaa. Tiistaina ranskalainen journalisti Florence Aubenas kertoi kokemuksistaan kriisialueilta raportoimisesta.

Posterialue sijaitsee vilkkaalla läpikulkualueella
Posterialue sijaitsee vilkkaalla läpikulkualueella

Olemme Lyonin WLIC2014:ssa mukana posterilla, joka esittelee visuaalisen käyttäjätiedon merkitystä palveluiden suunnittelussa yhdessä asiakkaiden kanssa. Pyrimme levittämään sanaa Laureassa kehitetyistä ja testatuista helpoista DIY-hengen mukaisista tavoista kerätä ja hyödyntää visuaalista dataa. Posterinäyttelyn tämän vuotinen anti on iloisen visuaalinen ja paljon kuvia hyödyntävä, verrattain kovatasoinen. Hienoa olla mukana tässä seurassa. Posteriesityksessä mukavinta on vuorovaikutus yleisön kanssa. Kuulimme mm. kanadalaiselta osallistujalta mainiosta ammattinimikkeestä ”user experience librarian”, myös ”data librarian” ja ”discovery librarian” olivat meille uusia ammattinimikkeitä.

Makupaloja posterinäyttelyn visuaalisesta näyttävyydestä:

5.6.8.8.

Kävimme useita antoisia keskusteluja visuaalisuuden hyödyntämisestä mm. erityisryhmien, kuten dysleksia-asiakkaiden, palveluiden kehittämisessä. Meidän lähestymistapamme tänä vuonna oli tuoda ydinsanomamme konkreettisesti esiin. Kysyimme, mitä osallistujat muistavat sisääntuloaulan palveluista. Sitten näytimme kuvia iPadillä ja keskustelimme aiheesta. Monet palvelut muistuivat mieleen, kun ne olivat visuaalisesti edessä – helppo visuaalisen datan käyttötapa, joka on sovellettavissa kirjaston palveluiden kehittämiseen.

Postereiden esittelyn virallinen osuus on ohi, mutta ne ovat vielä näytillä tämän päivän. Eilinen Cultural Evening-tapahtuma eksoottisessa entisessä sokeritehtaassa kokosi IFLA-vieraat ranskalaisen keittiön herkkujen äärelle.

Lyonin IFLAssa
Lyonin IFLAssa

Lyon kuittaa ja kiittää, yhteistyössä still,

Kaisa & Satu, Laurea & Ladec


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s