Matkapäiväkirja Kööpenhaminasta (osa 1)

Olin viime viikon henkilökunnan Erasmus vaihdossa Metropolitan University Collegessa Kööpenhaminassa.  Samalla matkalla oli myös kollega Hellevi Hakala Metropolia ammattikorkeakoulun kirjastosta.

Ma 10.11.

MaanantaiHotellilta oli puolen tunnin kävelymatka korkeakoululle. Polkupyörät vyöryivät joka kulmalta, ja saivat ratsiassa sakkoja sillan kupeessa. Henkilökuntavaihtoon osallistui 64 henkeä, joista 6 kirjastoista. Osanottajien lyhyiden esittäytymisten jälkeen kuulimme Metropolitanin visiosta 2020. Video tiivistää myös meihin sopivat teemat mm. henkilökunnan tutkimustoiminnan lisääminen ja pääsy tietoon 24/7. Metropolitanissa on tavoitteena lisätä digitaalista lukutaitoa, mihin sisältyy taito tuottaa itse digitaalista sisältöä, käyttää ohjelmia, tiedonhankintataidot ja kriittinen lukutaito. IT ja kirjasto tekevät yhteistyötä.

Päivä päättyi ”45 minute crash course in Danish”. Tanskaa pystyn lukemaan, mutta se ääntäminen! Vaikea päätellä että sana ’tietysti’, selvfolgelig äännetään [seføli]. Virallisen ohjelman jälkeen tutustuimme henkilökunnan oleskelutiloihin ja nautimme koko porukalla yhteisen illallisen.

Ti 11.11.

Kirjastolaisten tapaaminen oli uudella Sigurdsgaden kampuksella. Tunnelma terveysalan kirjastossa oli kotoinen. Opiskelijoita työskenteli sikin sokin värikkäissä tiloissa.

Kaikkia osallistujia kiinnosti vuoden verran kokeiltu aukiolo 24/7. Sekä henkilökunta että asiakkaat ovat tähän tyytyväisiä. Kävijämäärät nousevat selvästi tenttikauden lähestyessä, joten tiloille on tarvetta. Kokeilussa nousi esille, että ruoan saaminen 24/7 on myös tärkeää. Enpä olisi itse tullut ajatelleeksi tällaista arkista asiaa.

Metropolitanin kirjasto koostaa muulle henkilökunnalle uutisia kolmesta aiheesta (pedagogiikka, hallinto, terveysala). Informaatikko valitsee uutiset, kirjoittaa lyhyen kuvauksen otsikoista ja lähettää katsauksen sen tilanneille. Vastaava palvelu toimisi meillä vaikka aluepalveluun liittyen.

Tiistai1

Iltapäivällä lähdimme Hellevin kanssa moderniin, väestörakenteeltaan nuoreen kaupunginosaan Orestadiin. Vuonna 2012 avatun kirjaston toiminta rakentuu Tanskan uuden kirjastokonseptin mukaisesti. Kirjasto on samassa rakennuskompleksissa peruskoulun ja lukion kanssa. Informaatikko opettaa tiedonhankintaa lukiossa ja peruskoulun opettajien kanssa jaetaan työtiloja. Asiakkaat voivat lähettää kirjaston mosaiikkiscreenille valokuvia, syrjäytymisvaarassa olevat nuoret ylläpitävät pop-up polkupyöräkahvilaa kirjastossa. Win-win, vastuullista toimintaa nuorille ja kaivattua kahvia kirjaston asiakkaille. Tanskalainen hygge (lämpö, viihtyvyys, yhdessäolo) ja mutkattomuus tuntuvat tekevän rajat ylittävän yhteistyön helpoksi. Mutkattomia olivat myös metron lipuntarkastajat, joille riitti että meidän lippumme vyöhykkeet olivat sinne päin.

Tiisati2

Kaisa Puttonen


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s