Luukku 2. Oletko kuullut tarinan Lady Godivasta?

No ei se mitään? Kerron lyhyesti. Tarina sijoittuu 1000-luvulle Englantiin. Tarinan mukaan Lady Godiva oli Coventryn lääninherra Leofricin (968–1057) aviopuoliso. Lady Godiva pyysi miestään toistuvasti alentamaan kansalaisia rasittavaa raskasta verotusta. Viimein lääninherra lupautui täyttämään puolisonsa toiveen. Ehtona myönnytykselle oli, että Lady Godivan tuli ratsastaa alastomana kaupungin halki. Lady Godiva myöntyi. Hän kuitenkin vaati, että jokaisen asukkaan tuli pysyä sisällä ja sulkea ikkunansa, kun hän ratsastaisi kaupungin halki ainoastaan pitkiin hiuksiinsa kietoutuneena.

Lady Godiva

Räätäli Tom ei totellut Lady Godivan määräystä. Hän porasi reiän kaihtimiensa läpi nähdäkseen Godivan ratsastavan ohi. Ja mitä tapahtui. Nähtyään Godivan hän sokeutui. Lady Godivan puoliso piti lupauksensa ja lopetti raskaan verotuksen.

Suurella todennäköisyydellä tarina lady Godivasta on vain tarina. Taiteessa aihe on ollut suosittu, mm. teatteri- ja maalaustaide. Daniel Donoghue on kirjoittanut kirjan Lady Godiva: A Literary History of the Legend.

Godiva-sana tulee muinaisenglannin sanasta godgifu ja tarkoittaa jumalan lahjaa. Miten Lady Godivan tarina liittyy Laurea-kirjaston tämän vuoden joulukalenteriin?

Olin Belgiassa Erasmus-vaihdossa kesäkuussa 2014. Suklaan ystävänä tutkailin kauppojen herkkuhyllyjä. Godiva-nimiset herkut pistivät silmääni, mutta en häikäistynyt enkä varsinkaan sokaistunut. Belgiassa on Godiva-niminen suklaatehdas (perustettu v. 1926). Siitä runsas Godiva-tarjonta. Jos olet suklaan ystävä, niin kaikki tämä on sinulle tuttua.

Godiva1

Minun on hirmu noloa tunnustaa, etten varmaan koskaan ole ostanut Godivan tuotteita Suomessa. Godiva ei jotenkin ole ollut suklaan nimi. Vain sano Marabou, ja aistit kielelläsi maraboulaisen suklaan pehmeyden. Sano Lindth, ja keveän henkäyksen myötä ajatuksesi kohoavat vuorenhuippujen ylle. No – kuten arvaat, ostin matkallani Godivan kultaisen suklaarasian, valitsin kaikkein kauneimman. Eikä aikaakaan, kun kotona matkaa muistellen rasia oli yhtäkkiä typö tyhjä. Otin ihanan konvehdin toisensa jälkeen, luin tuotekuvauksen huolellisesti, maiskuttelin ja tarkkailin kutakin palaa uteliaana ja ihastuneena. Ja niin olin saanut uuden suklaaystävän, Lady Godivan myötä uuden tarinan.

Godiva2

Tarina Lady Godivasta on liikuttava ja mieleenpainuva. Kultainen Godivan suklaarasia on niin kaunis, että sen paikka on kirjahyllyssäni katseen etäisyydellä arkeani koristamassa, jumalten lahja.


2 thoughts on “Luukku 2. Oletko kuullut tarinan Lady Godivasta?

  1. Hei!
    Matkasin kesällä 2014 äitini luo samaan aikaan kun naapurin vanhapari oli lähenyt taivaan herran huomaan.Perikunta tyhjäsi asunnon ja heitti surutta tavaraa roskiin.Mielenkiintoni heräsi ja lähdin ns.dyykkaamaan elämäni ensimmäisen kerran, joka todella kannatti.Löysin hienon kuparoidun pöytärikkakihvelitelineen hienolla harjalla jossa oli alaston neito ratsun päällä. Jonka alla luki Lady Godiva.Kävin uteliaisuuttani kysymässä arvoita mutta arvoitsija ei osannut sanoa hintaa koska ei ollut ennen nähnyt moista mutta olisi maksanut heti 230€,en myynnyt.Tuossa on nyt vuoden päivän komeillut olohuoneen pöydällä aitiopaikalla.Luulen että on sikarikihveliharjalla.Mutta hieno löytö ja uskomaton tarina Lady Godivasta googletin oitis kun tein löydön.
    Ps.kuvankin olisin laittanut löydöstäni.

  2. Kiitos hienosta tarinasta Tanja. Arvaat varmaan, että haluaisin niin nähdä tuon setin – tai edes kuvan. Voin vain kuvitella, miten kaunis se on. Haluaisitko, että kuva julkaistaisiin Laurea-kirjaston FaceBookissa? Jos, niin lähetä kuva minulle libotaniemi@laurea.fi. Odotan innoissani.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s