Luukku 9. Voi ei, onks kaakao loppu?

Lapsiperheen ruokakaappiin kuuluu kaakao. Jos kaakao on lopussa (Helsingin Sanomat 18.11.2014), on sille vaikea keksiä korviketta. Kaakaojuoman virkatehtäviin kun kuuluvat hyvittely, lohdutus ja palkitseminen. ”Hei, keitettäiskö kuumaa kaakaota?” tepsii, kun tunnelma on jostain syystä apea.

Meillä kaakaomukillinen aloitti uransa vaivattomana iltapalana, ’korppukaakaona’. Keittiöstä löytyy peltilaatikollinen korppuja (yleensä kanelisia), ja korpun kaakaoon kastaminen on ollut lasten lempipuuhaa. Ihana lämmin korppumössö hotkaistaan juuri ennen kuin se tipahtaa.

Seuraavaksi kaakaokulttuuriimme kotiutui perinteinen suklaapuuro,  joka on maitoon keitetty mannapuuro. Mitä tummempaa kaakaojauhetta, sitä makoisampi puuro. Puuron kiehuessa ja tuoksun levitessä taloon alkaa keittiöön valua eri-ikäisiä herkkusuita. Valmis puuro kaadetaan laakeille lautasille, niin että se jäähtyisi pikapikaa syöntikelpoiseksi. Päälle ripotellaan sokeria, joka kruunaa pinnan paksun kuoren. Puuron syönti aloitetaan tietysti kiertäen lautasen reunasta, ja sitä säestävät suupielten lipominen ja maiskuttelu.

LautaseltaSuuhun

Teinit eivät välttämättä viitsi alkaa kokkailla, mutta kaakaota kaivataan silti. Sen kulutus kasvaa entisestään ja maitoa saa rahdata kaupasta jatkuvasti. Nuoret suosivat merkillisiä yhdistelmiä, kuten maissihiutaleita kaakaossa (maistuis varmaan sullekin?). Kun joku teini-ikäisistä innostuu leipomaan, on yksi ainesosista taatusti kaakao. Suklaakeksit, suklaamuffinit, browniet ja mutakakut saavat kannustavaa vastakaikua: ”ihanaa, jees, onks joku leiponu!!”

Tämän syksyn kokeilu on ollut kostean täyteläinen mukisuklaakakku. Se pyöräytetään muutamassa minuutissa mikrossa kerta-annoksena sopivan kokoiseen ja näköiseen mukiin, ja kannetaan lusikoitavaksi leffaillan piristeeksi. Variaatioita voi kehitellä itse loputtomiin. Koska en ole itsekään täysin immuuni suklaaleivonnaisille, valitsin teille tämän testaamani hillittömän hyvän ohjeen:

Mukisuklaakakku.
Mukisuklaakakku.

Etsi kaapista reilunkokoinen muki. Sekoita siinä haarukalla 2 rkl vehnäjauhoja, 2 rkl sokeria ja 1 rkl kaakaojauhetta sekä halutessasi 1 tl murukahvijauhetta (tai ripaus muita mausteita). Riko joukkoon 1 muna, lisää 1 rkl maitoa ja 1 rkl öljyä/juoksevaa margariinia. Sekoita hyvin. Lisää vähän suklaarouhetta tai pari palaa suklaata. Laita muki mikroon ja paista täydellä teholla n. 4 minuuttia (kakun on tarkoitus jäädä kosteaksi). Anna asettua hetken. Sopii tarjottavaksi myös jäätelön tai kermavaahdon kanssa, mutta on hyvää ihan sellaisenaan.

 


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s