Luukku 19. Joulun raakasuklaa- ja raakakakkukokeiluja

Jouluksi terveellisiä herkkuja pöytään ja pakettiin! Tänä vuonna päätin kokeilla raakasuklaan ja raakakakkujen valmistusta perinteisten sokeri- ja vehnäjauhotarjoilujen tilalle. Onko raakaherkkujen teko helppoa ja miten kävi joululahjojen?

raakasuklaapalojaMitä on raakasuklaa? Kaakaolla on paljon terveysvaikutuksia: Se vähentää sydän- ja verisuonitautiriskiä, laskee kolesterolia, piristää sekä sisältää runsaasti antioksidantteja, kromia ja rautaa. Suurin osa kaakaon ravintosisällöstä menetetään kuitenkin, kun kaakaota prosessoidaan korkeissa asteissa. Raakasuklaan ideana on säilyttää ravintosisältö niin, että sitä ei käsitellä missään vaiheessa yli 46 asteessa. Raakasuklaa ei sisällä myöskään maitojauhetta, erilaisia lisä-aineita, kemikaaleja, valkoista sokeria tai geenimanipuloitua soijalesitiiniä.

Raakasuklaa valmiista paketista

raakasuklaa-valmistuspakettiKokeilin ensin Ruohonjuuresta ostettua Foodin valmista raakasuklaapakettia. Suklaa on valmiiksi sekoitettu, siihen ei tarvitse lisätä kuin marjoja sekaan, lämmittää vesihauteessa ja annostella vuokiin. Vesihauteen teko oli yllättävän hankalaa. Suklaa kannattaa pilkkoa pieniksi palasiksi, jotta se sulaa helpommin matalassa lämpötilassa.

Paketista tuli noin 40 konvehtia, paketin hinta oli 22.50 euroa. Hinta on varsin korkea verrattuna kaupan valmiisiin raakasuklaisiin.

konvehtien_tekoaKonvehdeista tuli hyviä, kirjastonhoitajakollegat tykkäsivät.

namutSuklaamousse-aprikoosikakku
Testasin Hymy-kahvilan omistajan Maria Lönnqvistin raakaleivontakirjan ohjetta. Kakun mainittiin olevan Sacher-kakkumainen.
kaakunpala4 dl saksanpähkinöitä
2 dl vettä
2 banaania
1 1/2 dl raakakaakaojauhetta
1 dl taateleita
3 rlk psylliumjauhetta
ripaus vuorisuolaa

Aprikoosihillo: 4 kuivattua aprikoosia, 1 dl appelsiinimehua
Suklaakuorruke
2 dl raakakaakaojauhetta
1 dl hunajaa
1 dl sulaa kookosöljyä
2 rlk vettä
1tl aitoa vaniljajauhetta
Kaakku1

Kakusta tuli outo. Taateli ja banaani yhdessä oli outo maku. Vieraat, jotka tulivat maistamaan kakkua, kummastelivat koostumusta. Päätin kuitenkin, etten anna periksi ja kokeilen seuraavaa reseptiä.

Marjakakku
Samaisesta kirjasta kokeilin vielä raikasta marjakakkua.
2 dl pekaanipähkinöitä
2dl manteleita
1dl taateleita
ripaus suolaa
(lisäsin itse raakasuklaata sulatettuna)
Marjatäyte:
5dl cashewpähkinöitä
600 g marjoja
1dl sulaa kaakaovoita
3/4dl hunajaa
1/4dl sitruunan mehua
1/2tl aitoa vaniljajauhetta
ripaus vuorisuolaa

Marjaisaa

Kakusta tuli raikkaampi kuin edellinen ja raakasuklaan lisääminen pohjaan toi hyvän maun. Sen sijaan marjatäyte oli yllättävän raskasta ja tunkkaista – ihan syötävää, mutta ei herkullista.

Miten kävi joulupöydän ja ruokalahjojen?
valmistusaineetRaakakakkujen teko oli yllättävän vaikeaa ja kallista, ei todellakaan mitään perus tiikerikakun tekoa. Uusavuttomalle kirjastonhoitajalle selkeästi vaikeusasteeltaan liikaa. Kokeiluihin meni rahaa noin 80 euroa.

Mielikuvan vastaisesti raakakakkujen koostumus oli raskas: Paljon pähkinää tai vaihtoehtoisesti banaania ja taatelia tai kookosöljyä tai kaakaovoita. Tuli mieleen, että mieluummin syön marjat raikkaana smoothiena kuin paksuna pähkinätahnana.

mixeriOsasyy kakkujen outoon koostumukseen oli varmasti se, että mikserini on halpa ja tehoton. Cashewpähkinöiden kerma ei päässyt varmaankaan oikeuksiinsa.

Joulupöytään tai pakettiin raakaherkkuja ei vielä tänä vuonna tule, mutta pähkinäistä pohjaa aion käyttää jatkossa marja- ja juustokakkujen pohjana Digestive-pohjan sijaan.

Lähteet:
Johansson Elisabeth: Suklaata: raakasuklaa, kakut & jälkiruoat, juomat jäätelöt praliinit & tryffelit. WSOY 2013.
Lönnqvist Maria
: Raakaleipurin parhaat kakut. Nemo 2014.
Tykkä Karita: Raakaa ja makeaa: herkullisimmat raakajälkiruoat. Tammi 2014

marjoja


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s