Luukku 22. Kuumaa suklaata kylmänä päivänä

”Kaksi kotiapulaista oli nimittäin tullut sisään ja alkanut tarjoilla tytöille suklaata ja kakkuja.
– Etta, otanko minä niin paljon kuin tahdon vai niin paljon kuin kehtaan? kysyi Hertta.
– Niin paljon kuin tahdot.
– Minä tyhjennän ensimmäisen kuppini rehtorin kunniaksi, sanoi Eeva ja kohotti suklaakuppiaan.”

Mary Marck: Eevan luokka, julkaistu ensimmäisen kerran 1917.

Eevan luokka
Eevan luokka

Lapsena ihmettelin kirjoissa kerrottuja tarinoita, joissa ihmiset joivat kuumaa suklaata. Siis kuumaa suklaata. Näin silmissäni kattilassa sulavan suklaalevyn, joka sitten valutettiin kuppiin. Myöhemmin selvisi, että kyse olikin kaakaosta. Kuuma suklaa vain kuulosti kovasti paljon paremmalta.

suklaatakattilassa
Aikuisena vierailin Brysselissä, tuossa nykyajan Babylonissa. Meno oli köyhässä Suomessa lapsuutensa eläneestä räyhäkkää. Ja mitä löytyi keskustan kujilta? Näyteikkunassa oli kuumaa suklaata: edessäni oli suklaaputous.

Nykyään kuuman suklaan tai suklaajuoman ohjeita löytää netistä. Ohessa Kotilieden ruokaohjeista löytyvä versio.

Suloinen suklaajuoma

Ainesosat:
8 dl maitoa
1 dl suklaalastuja tai
100 g tummaa suklaata

Pinnalle:
1 dl vispikermaa
suklaalastuja

Valmistusohje:
Halkaise vaniljatanko terävällä veitsellä. Kuumenna maito ja vanilja- tai kanelitanko kiehuvaksi. Ota kattila liedeltä ja poista mauste. Lisää joukkoon suklaalastut. Sekoita kunnes suklaa sulaa. Jaa kuppeihin. Aateloi lusikallisella kermavaahtoa ja tarjoa heti.

Kirjavinkki:
Rasavillejä ja romantikkoja : rakkaat suomalaiset tyttökirjat / Sara Kokkonen.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s