Miksi Laurea-kirjasto luopuu Theseus-asiasanoituksesta?

Laurea-kirjasto päätti toukokuun kokouksessa luopua Theseukseen menevien sähköisten opinnäytetöiden asiasanoituksesta. Mistä tässä oli kyse?  Eikö metadata ole kirjastoissa enää tärkeää? 

Theseus_fi
Asiasanoituksen pullonkaula
Theseus-asiasanoitus on vienyt isoilla kampuksilla paljon aikaa kirjastonhoitajilta ja opiskelijat ovat tuskastuneina ihmetelleet, miksi heidän työnsä julkaiseminen verkossa viivästyy. Kirjasto on asiasanoittanut Theseukseen menevät opinnäytetyöt siksi, että on oletettu tulevaisuudessa töitä haravoitavan johonkin toiseen järjestelmään, jossa haku perustuu metadataan.Uutta järjestelmää odotellessa on päätetty jatkaa asiasanoitusta niin kauan, että asia tulee ajankohtaiseksi.

Lähtökohta Finnaan siirtymisessälaurea-finna
Laurea-kirjasto siirtyy elokuussa käyttämään uutta tiedonhakupalvelua Finnaa, joka yhdistää perinteisen 1) kirjahaun (Laurus), 2) elektronisten aineistojen haun (Nelli) ja 3) opinnäytehaun (Theseus) samaan käyttöliittymään. Tiedonhakua ohjataan jatkossa Finnan kautta, yhdestä käyttöliittymästä. Yhden luukun periaate helpottaa käyttäjää, mutta samalla tiedon löydettävyys muuttuu jonkin verran.

Theseuksen omassa käyttöliittymässä haku perustuu kokoteksti-indeksointiin eli sanojen yleisyyteen niin opinnäytetyössä (pdf-tiedosto) kuin abstraktissa ja asiasanoissa.  Finnan käyttöönoton jälkeen tilanne muuttuu: Kun opiskelijoiden opinnäytehaku ei enää tapahdu jatkossa niin suureksi osaksi Theseuksen omassa käyttöliittymässä vaan Finnassa, työn löydettävyys ei perustu enää kokoteksti-indeksointiin vaan metadataan.

Kokoteksti-indeksointi –> metadata & abstrakti
Finnan valmistelun yhteydessä on selvitetty, miten opinnäytetyöt jatkossa löytyvät Finnassa. Finna-toimiston mukaan Theseus-aineistojen haku kohdistuu Finnassa metadataan sekä abstraktiin, ei pelkästään metadataan. Tätä on Laurea-kirjastossa pidetty riittävän löydettävyyden takaajana suhteessa asiasanoitukseen liittyvään työmäärään.

Näillä perusteilla 13.5.2015 Laurea-kirjasto päätti lähes yksimielisesti lopettaa opinnäytetöiden asiasanoituksen. Päätös on helpottanut heti opinnäytetyösumaa ja opiskelijat ovat olleet tyytyväisiä.

Hannu puhuu Laurea-kirjaston kokouksessa 13.5.2015 Stidilässä.
Hannu puhuu Laurea-kirjaston kokouksessa 13.5.2015 Stidilässä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s