Harjoittelija tilittää – katso myös kuvat

Oli syyskuinen aamu ja avasin kirjaston oven. Kyseessä oli Laurea Hyvinkään kirjasto, enkä suinkaan tullut asiakkaaksi, vaan tutustumaan kirjastoarkeen seitsemän seuraavan viikon ajaksi. Minä. Kirjastontädiksi.

blogi_hyllyt

Kirjastotyön arkeen tutustumassa

Työ kirjojen keskellä on aina houkutellut minua, pienestä asti. Aiemmat kokemukseni kirjastoalasta ovat kuitenkin vain asiakkaan näkökulmasta. Uumoilin silti kirjastotyön sisältävän hieman jotain muutakin kuin lainaustiskin takana istuskelua ja kirjojen hyllyttämistä, enkä suinkaan ollut väärässä.

Olen näiden kuluneiden viikkojen aikana saanut toki harjoitella asiakaspalvelua ja hyllyttämistä, mutta olen tutustunut myös moneen muuhun työtehtävään. Tavallisena asiakkaana ei välttämättä esimerkiksi tule ajatelleeksi, mitä kaikkea kirjan elinkaareen kirjastossa kuuluu; mitä tapahtuu ennen kuin kirja ilmestyy lainauskelpoisena kirjahyllyyn tai mitä on kokenut opus, joka nököttää myytävänä poistokirjojen seassa.

It-taitojen kysyntä yllätti minut itseni, vaikka ehkä olisi pitänyt aavistaa se jo etukäteen.

Eniten yllätyin ehkä kuitenkin siitä, että eräänä iltapäivänä tapasin itseni simuloimassa fyysistä hyökkäystä kollegaani kohtaan ja vastavuoroisesti torjumalla hänen hyökkäyksensä. Pääsin nimittäin mukaan Mapa-koulutukseen, josta varmasti on tulevaisuudessa hyötyä päädyin sitten lopulta mille alalle tahansa.

Hermoilua

Ennen harjoittelun alkua ehdin pohtia moniakin asioita: en osaa mitään, en tiedä mitään yms. Yksi huolen aiheista oli työkengät. Jaa miksi? Siksi, että satun omistamaan ainakin kahdet sateella nirskuvat ja narskuvat kengät.

Mikäpä voisi olla sen mukavampaa, kuin hyllyjen välissä kengät nirskuen kulkeva ihminen, kun itse yrittää keskittyä työskentelemään vaikkapa koneella. Villasukat olisivat toinen mielenkiintoinen vaihtoehto. Kuvittele tilanne, jossa seisot hiljaisessa kirjastossa katse haravoiden keskittyneesti hyllyä, kun yhtäkkiä äänettömästi hiipivä työntekijä ilmestyy taaksesi? Sade- tai loskakelit olisivat myös hankalia sukkasillaan liikkuvalle eikä lokakuun säästä koskaan oikein tiedä.

blogi_kengat

Huolenaiheet jäivät lopulta taka-alalle päästyäni aloittamaan harjoittelun. Ja ne kengätkin sieltä kaapista löytyivät.

Työskentely kirjastossa on ollut minusta mielenkiintoista. Työkaveritkin ovat olleet hyvin mukavia. Ei olisi ollenkaan hullumpi ajatus olla työssä, jossa saa auttaa ihmisiä löytämään tietoa heitä kiinnostavasta asiasta. Lieneekin ajankohtaista alkaa selvittää alan kouluttautumisvaihtoehtoja…

blogi_pingu


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s