Kivikirveen kohdalta oikealle – Suomi 100 -vuosi Laurea-kirjaston silmin

Laurean tieto- ja julkaisupalvelut piti vuoden viimeisen kehittämispäivänsä itsenäisyyspäivän aattona Kansallismuseon kokoustiloissa. Paikka ja aika olivat mitä sopivimmat lopetella paitsi työvuotta myös Suomi 100 -juhlavuotta. Juhlavuosi on huomioitu Laurea-kirjastossa läpi vuoden.

Vuosi aloitettiin tanssimalla. Koko Suomi tanssii -kampanjan tanssilajeista heittäydyimme omaan tanssiin Tikkurilan Laurea-kirjastossa.

Keväällä tiimimme kävi virkistymässä Mustion linnan maisemissa. Ihastelimme kaunista puutarhaa ja tutustuimme itse linnaan loistavan oppaamme Kerstinin johdatuksella. Voi vain ihailla Linderin suvun monivaiheista historiaa ja taloudellisia panostuksia linnasta ja sen tiluksista huolehtimiseen. Linderin suvun vaiheisiin voi tutustua esimerkiksi kirjassa Kullalla kirjailtu elämä.

Syyslukukauden käynnistimme vierailulla Järvenpään Aholaan ja kuulimme monia mielenkiintoisia tarinoita Tuusulanjärven taiteilijayhteisöstä. Liekö Sibeliuksen Finlandiakin saanut innoituksensa Ainolassa kauniin luonnon ympäröimänä.

Kirjoitimme myös pitkin vuotta blogiin teemalla Kirjastolaisen Suomi 100. Bloggauksissa sai käsitellä mikä vain omaa kirjastolaismieltä liikutti. Ja oman alan asiathan ne tuntuivat liikuttavan. Oli kirjastouutisia 100 vuotta sitten ja kirjavalinnan ongelmia 50 Kannila_Kirjanvalinnan_ongelmiavuotta sitten opiskelijoita unohtamatta. Pohdittiin itsenäisyyttä ja suomalaista itsenäisyyden juhlintaa ja muistutettiin, että Hyvinkää, yksi Laurean kampuspaikkakunnista, on itsenäisen Suomen ikätoveri. Kirjastojen ja itsenäisyyden lisäksi pohdittiin suomen kielen uusia ilmauksia.

Entäpä otsikon kivikirves? Itsenäisyyspäivän aaton kehittämispäivämme huipentui tutustumiseen Kansallismuseon Julkinen ja kätketty Suomi -näyttelyyn. Kiinnostavan, opastetun kierroksen päätyttyä osuimme keskelle museon aulassa olevaa tilaisuutta, josta hämmentyneenä joukkomme suuntavaistottomimmat hiippailivat juhlajoukon läpi väärään suuntaan. Päädyimme 1200-luvulle. Ystävällinen opas johdatti meidät läpi vuosisatojen ja lähetti lopulta omin neuvoin matkaan sanoin: ”Menkää esihistoriallisen osaston läpi. Pysähtykää kivikirveen kohdalla ja menkää oikeasta ovesta.” Mitä ilmeisimmin ovi oli oikea, koska vuosi oli taas 2017 ja sadas itsenäisyyspäivä alkamassa.

Kirjaston_Suomi100_logoLaurea-kirjasto osallistuu Suomen 100-vuotisjuhliin kirjoituksilla, joiden teemana on ”Kirjastolaisen Suomi 100”. Kirjoitukset käsittelevät kirjoittajien mielestä kiinnostavia, ajankohtaisia tai hauskoja asioita Suomesta ja kirjastosta. Sarja päättyy.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.