Robotti ja cobotti

alex-knight-199368-unsplash
Kuva: Alex Knight / unsplash.com

Robotit ovat hyvin pian niin arkisia, että emme enää kiinnitä niihin erityistä huomiota. Mutta mikä on robotti? Määritelmistä voi poimia, että se on tekninen, kosketeltavasta materiaalista tehty laite, joka osaa tehdä joitakin asioita itsenäisesti. Robottien sulautumista arkeemme on spekuloitu jo vuosikymmeniä.

Tampere-talossa oli 13.-15.3.2018 Euroopan merkittävimmän robotiikka-alan tapahtuma ERF eli European Robotics Forum. Aamulehti raportoi aiheesta ja sen mukaan trendejä ovat mm. cobotit eli teollisuudessa ihmisen kanssa yhdessä toimivat robotit; eksoskeletonit eli puettavat robottilaitteet jotka esim. auttavat halvaantunutta ihmistä kävelemään ja ammattimaiset palvelurobotit, jotka hoitavat logistiikkaa sisätiloissa. Robotit ovat tärkeitä pelastustöissä, kun ne menevät esim. maanjäristysalueille paikkoihin mihin ihmiset eivät voi mennä turvallisesti. Ilman kuljettajaa liikkuvat ajoneuvot ovat jo arkipäiväistyneet – ja helpottaneet taskuparkkeerausta.

Robotteja kehitetään toimimaan ihmisten kanssa, ns. sosiaaliset robotit. Pepper on jo monille tuttu. Sosiaaliset robotit tulevat olemaan elämässämme ”vauvasta vaariin”. Esimerkiksi Tampereella kokeillaan nyt robotteja opetustyön tukena esi- ja alkuopetuksessa matematiikan sekä kielten tunneilla.

Yksi tulevaisuuden ammateista onkin robottien opettaja. Ikäihmisten kohdalla sosiaaliset robotit auttavat mm. kotona asumisessa tai palvelutaloissa.

Robottien kanssa toimiminen ei enää ole vain teknisten osaajien asia, vaan kuuluu laajemmin myös muiden alojen ammattilaisille. Alla lukuvinkkejä aiheesta:

♦ Jussi Marttinen, Palvelukseen halutaan robotti, 2018
♥ Antti Merilehto, Tekoäly : matkaopas johtajille, 2018
♣ Martin Ford, Robottien kukoistus : teknologia ja massatyöttömyyden uhka, 2017
♠ Pentti O. A. Haikonen, Tietoisuus, tekoäly ja robotit, 2017
◊ Jannick, B. Pedersen & al. Teknologiax : kohtaa tulevaisuus, 2017
• Kaija Pirhoinen (toim.) Teknologia sosiaali- ja terveydenhuollossa, 2016

Tekoalykirjat

Kirjoittaja: Kaisariitta


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.