AMK-kirjastot matkalla kohti uusia ympäristöjä

AMKIT-konsortio järjesti tiistaina 9.10.2018 Tikkurilan Laureassa seminaarin teemalla ”Uudet ympäristöt kannustavat kehittämään ja oppimaan yhdessä”. Seminaari kokosi paikan päälle kolmisenkymmentä uusista oppimisympäristöistä ja –tavoista kiinnostunutta osallistujaa eri ammattikorkeakoulukirjastoista.

Seminaaripäivän ohjelma esitteli monipuolisesti uusia tapoja ja paikkoja oppimiselle. Päivän ensimmäinen esiintyjä, Kansalliskirjaston Irma Reijonen kertoi esityksessään Tietokäytännöt Uuden ympäristöt -seminaarin osallistujiamonitieteisessä yhteistyössä – tutkijan havaintoja Digital Humanities Hackathonista, miten hackathon-menetelmää voidaan hyödyntää työskentely- ja oppimismuotona monialaisessakin yhteistyössä. Vaikka hackathonit ovat työskentelymuotona ketteriä ja kokeilevia, vaativat ne onnistuakseen ennakkovalmistautumista ja asennoitumista intensiiviseen työskentelyyn. Monitieteisessä hackathonissa osallistujien roolit voivat vaihdella jäsenestä opettajaan, nopeallakin syklillä. Irman case-esimerkkinä oli Helsingin yliopiston ja Aalto yliopiston yhteistyössä järjestetty Digital Humanities Hackathon, jossa monitieteelliset tiimit käsittelivät ja analysoivat digitaalisia aineistoja, muun muassa tunnistaen runoja sanomalehdistä.

Kirjasto käytävällä ja verkossa – 3AMK-kirjastot mukana opiskelijoiden sprintissä: Kaisu Sallasmaa Metropoliasta, Tuula Laurila Haaga-Heliasta ja Aino Helariutta Laureasta esittelivät sprint-menetelmää, jota on hyödynnetty kolmen ammattikorkeakoulun yhteisissä kesäopinnoissa jo kolmena vuonna, joista kirjastolaiset ovat olleet mukana nyt kahtena kesänä. Mukana on oltu tarjoamalla materiaaleja painottaen avoimia aineistoja sekä tarjoten neuvontaa paikan päällä, chatissa ja LibGuide-oppaan avulla. Kuten leidit totesivat, ulos kirjastosta ja mukaan sprinttiin!Hankkeessa oppiminen -esitys

Laurean informaatikko Hannele Kalemalta saimme kuulla hankkeessa oppimisen mahdollisuuksista. Hannele on ehtinyt työskennellä kolmessa erilaisessa hankkeessa vuosien aikana, joiden pohjalta hän kertoi kokemuksistaan hanketyöstä ja mitä on kokemuksista oppinut. Hanketyössä kasvaa hankeosaamisen ja –tiedonhallinnan lisäksi ymmärrys oman organisaation monimuotoisesta toimintaympäristöstä ja siinä sivussa kasvaa toki myös oma osaaminen ja ymmärrys.

Jatkuvan oppimisen tiellä kannattaa rohkeasti hypätä mukaan hankehommiin tilaisuuden tullessa!

Seminaarin kansainväliset osallistujatSeminaarin kansainväliset terveiset saimme etäyhteyden välityksellä (pienien teknisten haasteiden saattelemana toki). Martin Gundtoft, Ida Fallentin ja Daniel Præsius KEA Copenhagen School of Design and Technology:sta esittelivät meille virkistävän erilaista kirjastoaan puheen ja videoesittelyn välityksellä. Kirjaston asiakaskokemusta on jo useamman vuoden ajan kehitetty mm. erilaisin palvelumuotoilun menetelmin ja paikasta on haluttu tehdä akateemisen, virallisen kirjaston sijaan opiskelijoiden olohuone, paikka, jossa voi (ja haluaa) opiskelun lisäksi viettää aikaa. Henkilökunta johto mukaan lukien on jalkautunut asiakkaiden pariin ja kirjavarauksen mukana saa tikkarin. Tässä vaan muutamia poimintoja hyväntuulisten tanskalaisten esityksestä, KEAn kirjasto kuulostaa paikalta jossa on pakko päästä käymään.

Päivän päätteeksi päästiin XAMK:in Terhi Kaipaisen ja Oili Valtosen johdolla pienryhmissä pohtimaan, millaisissa ympäristöissä tulevaisuuden kirjastoammattilainen työskentelee. Näkökulmina työskentelyssä hyödynnettiin XAMK:in Tulevaisuuslähtöisen oppimisen mallia, joka antoi hyvät lähtökohdat monipuoliselle keskustelulle eri teemojen ympärillä. To be continued..

Päivän esitykset löydät AMKIT-konsortion wikistä:
https://wiki.eduuni.fi/pages/viewpage.action?pageId=59771411


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.