Feeds:
Artikkelit
Kommentit

Posts Tagged ‘tilat’

AmsterdamLeppävaaran kirjaston toimintamalli ei ole ollut yksi remontti vaan vähittäinen uudistaminen. Alkusysäys tuli kahdesta suunnasta: Laurea-kirjaston vierailusta Amsterdamiin vuonna 2011 ja esimiehen Hannan ajatuksesta kirjastosta teehuoneena. Uudistamisen suunta on haettu käyttäjäkyselyistä, seuraamalla omaa alaa ja viimeisin sysäys keväällä 2013 Leppävaaran tilojen käyttötarpeesta tehdystä opinnäytetyöstä. Tämä kuvasarja esittelee, missä uudistustyössä mennään.

Leppävaaran kirjaston tila on pieni suhteessa yksikön opiskelijamäärään. Amsterdamin matka avasi silmämme siihen, miten erilainen kirjasto voi käyttäjilleen tilana olla, mikäli niin tahdotaan. Samaan pieneenkin tilaan voi rakentaa hyvin erilaisia ympäristöjä kekseliäin ratkaisuin ilman valtavaa budjettia, kuten esim. DOKissa oli tehty.

Eero Aarnion Puppyt ostettiin Amsterdamin matkan jälkeen. Tämä oli ensimmäinen askel tilauudistuksessa.

Eero Aarnion Puppyt ostettiin Amsterdamin matkan jälkeen DOKin mallia matkien. Tämä oli ensimmäinen askel tilauudistuksessa.

Esimiehen teehuoneideaa pidimme kaikki työntekijät aluksi hankalasti toteutettavana. Kun lopulta lähdimme kehittämään ajatusta, se on osoittautunut toimivaksi ja palvelu suosituksi.

Kirjaston teehuone on hyvin yksinkertainen: vedenkeittimellä voi keittää itse vettä, kirjasto tarjoaa teepussit ja pikakahvia.

Kirjaston teehuone on hyvin yksinkertainen: vedenkeittimellä voi keittää itse vettä, kirjasto tarjoaa teepussit ja pikakahvia. Palvelu tuo kirjastoon sydämen ja lämpöä.

Vuonna 2012 käsikirjahyllyt organisoitiin uudella tavalla niin, että hyllyt erottivat työskenteleviä ryhmiä toisistaan.

Vuonna 2012 käsikirjahyllyt organisoitiin uudella tavalla niin, että syntyi looseja ja hyllyt erottivat työskenteleviä ryhmiä toisistaan. Viherkasveja ostettiin 15 kpl.

Kirjastokortin ulkoasusta teetettiin Ifolorilla yksinkertaisia canvas-tauluja.

Kirjastokortin ulkoasusta teetettiin Ifolorilla yksinkertaisia canvas-tauluja.

Vanha iso näyttö siirrettiin kirjaston eteen ja tietohallinnon kanssa otettiin käyttöön info-tv-järjestelmä. Se on osoittautunut oivaksi tiedotuskanavaksi.

Keväällä 2012 vanha iso näyttö siirrettiin kirjaston eteen ja tietohallinnon kanssa otettiin käyttöön info-tv-järjestelmä. Se on osoittautunut oivaksi tiedotuskanavaksi.

30. tammikuuta 2013 kirjastoon saatiin kolme Studio Antti E:n Silence Chairia. Niistä tuli heti opiskelijoiden suosikkeja.

Tammikuussa 2013 kirjastoon saatiin kolme Studio Antti E:n Silence Chairia. Niistä tuli heti opiskelijoiden suosikkeja.

Kesällä 2013 kirjaston lattiaa uusittiin ja osa kirjastosta muutti evakkoon. Päätettiin, että syksyllä muuttokaappien palatessa lehtisali uudistetaan kokonaan.

Kesällä 2013 kirjaston lattia remontoitiin ja osa kirjastosta muutti evakkoon.

Keväällä 2013 kirjaston lattiaremontin alkaessa päätettiin, että syksyllä muuttokaappien palatessa lehtisali uudistetaan kokonaan. Keväällä 2013 valmistui Heikki Erolan opinnäytetyö, jossa todettiin campuksen tarvitsevan lisää ryhmätyötilaa ja tilaa itsenäiseen työskentelyyn. Kuinka tehdä kirjastoon lisää tilaa opiskelijoiden käyttöön ja silti säilyttää sama kokoelmatila? Hahmottelimme paperille, juttelimme opiskelijoiden kanssa ja pyörittelimme hyllyjä.

Elokuussa 2013 suuri osa vanhoista tilaavievistä lehtikaapeista purettiin ja tavallisiin avohyllyihin järjestettiin lähdet avoimesti hypisteltäviksi. Näin saatiin lehdet houkuttelevammin esille ja täynnä lehtikaappeja oleva huone muuhun käyttöön.

Elokuussa 2013 suuri osa vanhoista tilaavievistä lehtikaapeista purettiin ja lehdet järjestettiin tavallisiin avohyllyihin kansi esille aiheittain. Näin saatiin lehdet houkuttelevammin esille hypisteltäviksi ja täynnä lehtikaappeja oleva huone muuhun käyttöön.

Vanhojen lehtikaappien tilalle rakennettiin hiljaisen työskentelyn tilaa, jota keväällä 2013 valmistuneessa opinnäytetyössä Leppävaaran campuksen tiloista kaivattiin kovasti.

Vanhojen lehtikaappien tilalle rakennettiin hiljaisen työskentelyn tilaa, jota keväällä 2013 valmistuneessa opinnäytetyössä Leppävaaran campuksen tiloista kaivattiin kovasti. Kuvassa pöytärivin paikalla oli aikaisemmin korkeita lehtikaappeja.

Hiljaisen työskentelyn tilaan laitettiin perinteisten lukupaikkojen lisäksi kotoisaa lukutilaa.

Hiljaisen työskentelyn tilaan laitettiin perinteisten lukupaikkojen lisäksi kotoisaa lukutilaa.

Päällystimme Marimekon kankaalla canvas-tauluja hiljaisen työskentelyn tiloihin rauhoittamaan tunnelmaa ja estämään äänen kaikumista.

Päällystimme Marimekon kankaalla canvas-tauluja hiljaisen työskentelyn tiloihin rauhoittamaan tunnelmaa ja estämään äänen kaikumista.

Joulukuussa 2013 asennettiin Laurean markkinoinnin suunnittelemat opasteet kirjastoon. Näiden opasteiden takana on henkilökunnan huomaama opiskelijoiden vaikeus löytää kirjoja. lehtiä sekä hiljaista työskentelytilaa.

Joulukuussa 2013 asennettiin Laurean markkinoinnin suunnittelemat opasteet kirjastoon. Näiden opasteiden takana on henkilökunnan huomaama opiskelijoiden vaikeus löytää kirjoja. lehtiä sekä hiljaista työskentelytilaa.

Kokoelman opasteet teetettiin harmaalle pohjalle mahdollisimman helposti luettaviksi ja havaittaviksi. Kokoelman osista keskeisimmät nostettiin esiin.

Kokoelman opasteet teetettiin harmaalle pohjalle mahdollisimman helposti luettaviksi ja havaittaviksi. Kokoelman osista keskeisimmät nostettiin esiin.

Lehtihuoneen kyltistä tehtiin vihreä.

Lehtihuoneen kyltistä tehtiin vihreä.

Hiljaisen työskentelyn aluelle teetetiin suuret teippaukset. Suurilla teippauksilla herätetään opiskelijoiden huomio tilankäytön tarkoituksesta.

Hiljaisen työskentelyn aluelle teetetiin suuret teippaukset. Suurilla teippauksilla herätetään opiskelijoiden huomio tilankäytön tarkoitukseen.

Ovien suuria huomautuksia ei voi olla huomaamatta. Silti ne eivät ole epäystävällisiä.

Ovien suuria huomautuksia ei voi olla huomaamatta. Silti ne eivät ole epäystävällisiä tai holhoavia.

Leppävaaran opettajan ehdotuksesta painettiin roll up e-kirjoina luettavista service design -kirjoista. Roll up kokoaa Leppävaaran kannalta keskeistä aineistoa yhteen ja tarjoaa suoran pääsyn mobiililaitteella qr-koodin avulla.

Leppävaaran opettajan ehdotuksesta painettiin roll up e-kirjoina luettavista service design -kirjoista. Roll up kokoaa Leppävaaran kannalta keskeistä aineistoa yhteen ja tarjoaa suoran pääsyn mobiililaitteella qr-koodin avulla.

Tammikuussa 2014 saapui Eero Aarnion puu lehtisalin kuperaan kulmaan, joka näkyy ensimmäisenä asiakkaille heidän tullessaan palveluaulaan.

Tammikuussa 2014 saapui Eero Aarnion puu lehtisalin kuperaan kulmaan, joka näkyy ensimmäisenä asiakkaille heidän tullessaan palveluaulaan.

Palautteen keräämistä on myös yritetty ideoida uudelleen. Whiteboardia on käytetty palautteen keruuseen, samoin vieraskirjaa. Aarnion puusta on tarkoitus kehittää palautepuu Porvoossa kokeiltua ideaa edelleenkehitellen.

Palaute on tähän mennessä ollut positiivista.

Palaute on tähän mennessä ollut positiivista.

Tilan kehittäminen vähitellen käyttäjäkyselyä ja opiskelijoiden toiveita kuunnellen on tuntunut toimivalta. Koko Leppävaaran kirjaston henkilökunta on ollut mukana ideoimassa ja keksimässä hyviä ratkaisuja sekä tekemässä itse. Opiskelijoiden osallistumista tilojen uudistamiseen on jatkossa tarkoitus syventää.

Jatkossa edessä on palvelutiskin ja lainauksen uudistaminen.

Read Full Post »

Ei menny niin kuin Strömsössä – Leppävaaran kirjastossa kokeiltiin sisustaa itse askartelemalla ja ompelemalla kierrätys- ja uusiokäyttömateriaaleista. Perusteena se, että itse tehty rikkoo virastomaista tunnelmaa ja tuo tilojen käyttäjille hyvän mielen. Kun askartelut ja ompelemukset olivat valmiita mietittiin, kehtaako tuloksia laittaa esille – niin hassuja niistä tuli.

Päätarvikkeet: vanhoja kirjastokortteja, sakset, pihdit, renkaita, magneetteja ja nahkapaska. Lisäksi osassa käytettiin kirppiksen lasten muovieläimiä ja jäämäkankaita.

Tarvikkeet: vanhoja kirjastokortteja, sakset, pihdit, renkaita, magneetteja ja nahkapaska. Lisäksi osassa käytettiin kirppiksen lasten muovieläimiä ja jämäkankaita.

Kirjastokorttitaulu: Kirjastokortteja liimattu vaneeriin kiinni, päällä vaihtokehys. Kauempaa katsottuna näyttää kuin seinällä olisi rahaa lasin alla.

Kirjastokorttitaulu: Kirjastokortteja liimattiin vaneeriin kiinni, päällä vaihtokehys. Kauempaa katsottuna näyttää kuin seinällä olisi rahaa lasin alla.

Mobile vanhoista kirjastokorteista. Kortit reitetty molemmista päistä, väliin laitettu rengas.

Mobile vanhoista kirjastokorteista. Kortit reitetty molemmista päistä, väliin laitettu rengas. Mobile roikkuu kirjaston teehuoneessa lampusta pyöreän pöydän yläpuolella ja on vähän vinossa. Katsotaan, kauanko sitä kehtaa katsella.

Magneetteja kirjastokorteista. Leikataan saksilla muoto ja liimataan magneetti takapuoelle.

Magneetteja kirjastokorteista. Leikataan saksilla muoto (piparimuotti on oiva apuväline)  ja liimataan magneetti takapuoelle.
Vasta kun magneetit olivat valmiit, huomattiin että sähköjohtopaneeli, johon ne oli tarkoitettu olikin pellin sijasta lasikuitua.

Sydänmagneetti lehtikaapin kulmassa.

Sydänmagneetti lehtikaapin kulmassa.

Kirpputorilta ostettuja muovieläimiä on maalattu spray-maalilla vihreäksi ja laitettu hyllyjen tyhjiin kohtiin (Leppävaaran teemaväri on vihreä).

Kirpputorilta ostettuja muovieläimiä maalattiin spray-maalilla vihreäksi ja laitettiin hyllyjen tyhjiin kohtiin (Leppävaaran teemaväri on vihreä).

Jäämäkankaista tehtiin sydämiä. Aluksi leikattiin pahvista sydän, sen päälle vanua ja lopuksi kangas harsittiin ja liimattiin takapuolelle kiinni.

Jämäkankaista sydämiä. Aluksi leikattiin pahvista sydän, sen päälle vanua ja lopuksi kangas harsittiin ja liimattiin takapuolelle kiinni. (Huomaa Marimekon plagiaatti-kangas.)

Jäämäkangasjänikset.

Jänikset tottulakit päässä. Vartalo tehty Tilda-ohjeilla ja vaatteet jämäkankaista omasta päästä.
Kukin voi miettiä omassa päässään, onko tämä sitä imagoa, jota korkeakoulukirjasto hakee.

Palautetta asiakkailta.

Palautetta

Read Full Post »

 

Informaatikko on informaatikko lomallakin.

Firenze, Medici-suvun kaupunki ja Michelangelon suunnittelema kirjasto jota opaskirja hehkutti maailman kauneimmaksi, pitihän siellä poiketa.

Vehreä sisäpiha, massiivinen portaikko, koristeelliset lattia ja katto, ikkunat täynnä lasimaalauksia, penkit kuin kirkossa ja mitkä penkinpäätyopasteet. Vähän eri fiilis kuin meidän yksikkökirjastoissa. Kuvat puhuvat puolestaan.

Read Full Post »

Vierailin kirjaston Amsterdamin kehittämismatkalla rakennuksessa vuodelta 1498,  joka on nyt Waag Societyn käytössä. Rakennus oli alunperin yksi kaupungin kolmesta portista. Kaupungin laajetessa vanhalle portille piti löytää uusi käyttötarkoitus. 1600-luvun alussa alakerrassa punnittiin tavaroita ( Waag tai The Weigh House) sekä perittiin veroja.  Yläkerrassa oli lainvalvojien lisäksi eri kiltojen huoneita. Ovien symboleista näkyi missä esim. sepät, muurarit, taiteilijat, lääkärit majailivat. Tila oli tuolloin vilkas vuorovaikutuksen keskus, jossa väki vaihtoi uutisia, tietoa ja ideoita.

Waag

Waag tuli erityisesti kuuluisaksi kirurgien ansiosta. He muuttivat kiltansa tilan anatomisten oppituntien ”teatteriksi” (theatrum anatomicum). Yleisöllä oli usein vapaa pääsy seuraamaan, kun lääkäreitä perehdytettiin anatomian saloihin. Monen pahantekijän ruumis päätyi näin hyödyntämään lääketieteen kehitystä. Rembrandtin kuuluisa taulu vuodelta 1632 ’Tohtori Tulpin Anatomian Oppitunti’ kuvaa tätä toimintaa. Minua kiehtoo killan toiminnassa uteliaisuus, kokeilunhalu, uuden tiedon etsiminen ja jakaminen.

Kiltojen ajan jälkeen Waag oli mm. kirurgien killan muistoesineiden säilytyspaikka, Amsterdamin historiallinen museo ja palolaitos. Nyt tämä historiallinen rakennus on jälleen tiedon ja innovatiivisuuden keskus. Sitä isännöi the Waag Society, jossa luovalla tutkimusotteella kehitetään poikkitieteellisesti ja käyttäjäkeskeisesti teknologisia innovaatioita – ’Users as Designers’ on ytimessä.  Tutkimustyössä on keskeisintä uuden tiedon tuottaminen ja jakaminen, inspiroiminen ja uusien pilottien luominen. Tutkimustyötä tehdään terveydenhuollon, kulttuurin, yhteiskunnan ja koulutuksen alalla.

Waag Society toimii kahdessa rakennuksessa.  Suurin osa toiminnasta keskittyy entiseen varastorakennukseen, nykyiseen yhteisölliseen keskukseen. Historiallisessa Waagissa pidetään luovuuden henkeä kunnioittaen ideariihiä ja kokouksia myös nykyaikaisesti videokonferensseissa. Lisäksi Waagissa toimii ns. FabLab. FabLab on työpaja, jossa muutamat tekniset laitteet mahdollistavat tuotteiden kehittelyn. Idea on peräisin MIT:n  (Massachusetts Institute of Technology fablab-projektista). FabLabissa ideoidaan, kokeillaan, luodaan ja jaetaan kokemuksia.

Vierailumme aikana arkkitehtuuriopiskelijat tekivät suomalaisesta 🙂 vanerista pienoismallia lopputyöhönsä, pari insinööriopiskelijaa kehitteli robotin prototyyppiä ja yksityisyrittäjä suunnitteli leimasimen logolleen. Seinällä olevan suuren näytön kautta oltiin yhteydessä vastaavien työpajojen kanssa ympäri maailmaa samanaikaisesti. Tilassa vallitsi luova kaaos, mahdollisuuksien ilmapiiri ja jakamisen kulttuuri.  Perinne ja nykyaika luovasti lomittain, siinä suuntaa myös kirjaston toiminnan kehittämiselle.

Read Full Post »

%d bloggers like this: